• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Plantaardige pizza die wél lekker is

B’eter Plantaardige pizza die wél lekker is

23 maart 2024 door Jana Verboom

Eind november 2013, het eerste jaar dat ik voor het Boeddhistisch Dagblad schreef, had ik mijn tempé-pizza-recept ook al in deze rubriek gedeeld. Maar dit recept verdient een bredere bekendheid, vandaar dat ik er nu op terugkom. Het recept van vandaag is een variatie op het origineel, met onder meer aubergine in plaats van champignons.

Achter dit recept zit een verhaal dat hier nog niet verteld is. Ik heb deze pizza voor het eerst gegeten in 1991 in Ottawa, Canada, waar ik als veelbelovende jonge wetenschapper mijn onderzoek op een congres mocht presenteren. Ik logeerde met nog een Belgische collega bij een Canadese collega, die daarvóór in het kader van zijn promotieonderzoek een tijdje bij ons op het Rijksinstituut voor Natuuronderzoek te gast was geweest. Hij kookte heerlijke vegetarische maaltijden voor ons, ik was er van onder de indruk. Van hem heb ik het recept gekregen – hij had het weer van vrienden -, en ik maak het dus al sinds 1991. De veelbelovende jonge wetenschapper die ik was kreeg in de jaren daarna twee kinderen en een auto-immuunziekte, de wetenschappelijke carrière werd  grotendeels in de kiem gesmoord. Maar ik ben er nog, ouder en wijzer, en het recept heb ik nog, en ik maak het nog steeds. Had ik al verteld dat ik het Boeddhistisch Dagblad vaak als naslagwerk gebruik? Ik ben misschien wel mijn trouwste lezer als het gaat om oude recepten. Veel sneller dan bladeren door mijn slordige mapjes en schriftjes en stapeltjes kopieën is het om mijn eigen recepten even te googelen.

Het gerecht staat niet in een handomdraai op tafel, maar met volle aandacht deeg kneden en groente snijden is een mooie vorm van kookmeditatie, en terwijl het deeg rijst kan al het andere gedaan worden.

Plantaardige pizza met tempé dus (voor 4 personen)

Voor het pizzadeeg (maak gerust een dubbele portie voor 2 dagen):

  • 250 gram meel
  • ½ zakje gist
  • ½ theelepel zout
  • 125 ml lauwwarm water, of zoveel als nodig is voor een soepel deeg
  • Scheutje olijfolie

Koop een pot of pakje kant-en-klare tomatensaus of maak het zelf met:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd, 1 stengel bleekselderij, in stukjes, 1 wortel, in stukjes, 1 teen knoflook
  • Oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, en/of salie
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten, of een pak gepureerde tomaten (passata)
  • 1 theelepel zout

Tempé vulling:

  • 250 gram tempé, in blokjes
  • Scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • ½ theelepel chilipoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel oregano, ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook uit de pers

Groentevulling:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 paprika in plakjes, kleur maakt niet uit
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • Aubergine, in blokjes (of 1/2 bakje champignons, in plakjes)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes

Garnering:

  • Olijven, al dan niet in plakjes (kalamata olijven vind ik het lekkerst

Maak eerst het pizzadeeg. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid, omdat het een gedoe is om een half zakje gist af te passen, en ik bewaar de helft. Gistdeeg is in de koelkast of een andere koele plek best lang houdbaar. Goed kneden voor gebruik en even op een warme plek laten narijzen.

Terwijl het deeg rijst maak je de tomatensaus. Eventueel kun je kant-en-klare tomatensaus gebruiken, of een ingevroren restje.  Ik geef hier als voorbeeld de ingrediënten van mijn favoriete tomatensausrecept. De bereiding spreekt voor zich.

Roerbak de tempé enkele minuten in een wok of koekenpan in wat olijfolie, voeg dan alle overige ingrediënten uit het blokje tempé vulling toe en bak al omscheppend nog even door.

Roerbak in een andere pan (of dezelfde, als je de tempé apart hebt gezet) enkele minuten de groenten in wat olijfolie.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Maak nu de pizza. Zelf maak ik het liefst dunne pizza’s door het deeg met de deegroller uit te rollen. De dunne pizza’s bak ik bij 250 graden, zo hoog als mijn oven aankan, in korte tijd gaar.

Doe het dun uitgerolde deeg op een ingevette bakplaat en bedek het met de tomatensaus, de tempé, de groenten, en de olijven. De baktijd hangt af van de temperatuur, de dikte van het deeg en de hoeveelheid vulling (ca. 6-15 minuten). Snij in stukken en serveer met een rauwkostsalade.

De volgende dag belegden we voor een makkelijke maaltijd de rest van het deeg met tomatenpassata uit blik, gegrilde groenten uit de diepvries, en plantaardige kipstukjes. Ook lekker. Maar het recept uit Ottawa is bijzonderder en roept bij mij fijne herinneringen op aan een andere tijd en plaats.

Categorie: B'eter, Gezondheid, Voedsel Tags: Canada, plantaardige pizza, vega, wetenschapper

Lees ook:

  1. B’eter – mijn bio van vroeger is nu vega
  2. B’eter – Simpele kruidige pompoencake
  3. Viva Las Vega’s – Efteling meest toegankelijke pretpark voor veganisten
  4. Milieudefensie – Kamer mist kans om klimaatleiderschap te tonen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • 14 mei 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 14 mei 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 132 – vreemdelingenhaat
    • PM Modi – Het leven van de Boeddha zal de wereldgemeenschap altijd inspireren tot mededogen en vrede
    • Voorouders Tibetanen deden het met Denisovans
    • Eisers Klimaatzaak confronteren Schoof bij slavenhutjes tijdens bezoek Bonaire
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.