• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – bloemkool

11 mei 2019 door Jessica Hummel

detail bloemkoolStilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
Bladkolen zijn totaal verpakt en beschermd door stevige buitenste bladeren. Bloemkool heeft dat niet, die geeft zichzelf direct bloot. Maar toch is bloemkool niet weerloos. Hoe kapotter je bloemkool maakt, hoe meer zwavel er ontwikkeld wordt. Chemische oorlogsvoering. Zwavel ruikt niet prettig en ligt zwaar op de maag. Behandel je de bloemkool met aandacht en vriendelijkheid, dan geeft ze een fijnere smaak, prettige structuur en ze blijft lichtverteerbaar. Niet kapot koken maar koesteren in een aangenaam badje dus.
Broccoli en romanesco zijn verwant aan de bloemkool, en ook voor hen geldt dat niet te lang koken de beste eigenschappen in ze wakker maakt.

Het volgende gerecht doet het prima bij rijst. Je kunt desgewenst ook aardappelen er aan toevoegen, dan hoeft er niet persé rijst bij. Hele korianderzaadjes geven een bijzondere touch, het is verrassend hoe anders ze heel smaken dan in gemalen toestand. Ze kunnen als het nodig is vervangen worden door gehakte korianderblaadjes, maar de zaadjes zijn echt lekkerder. In het kerriepoeder zit al gemalen koriander, dus gemalen korianderzaad is geen goede vervanging voor de hele zaadjes of de blaadjes.

Bloemkoolcurry

bloemkoolcurry

 

 

 

 

1 bloemkool, in roosjes met steeltjes, en de stronk in stukjes
3 deciliter groentenbouillon (vers of van tablet)
4 eieren, hardgekookt en gepeld
2 uien
2 eetlepels olie
1/2 eetlepel korianderzaadjes
1 teen knoflook
1 flinke eetlepel kerriepoeder
[eventueel:
700 gr halfgare aardappelpartjes
1 eetlepel gehakt korianderblad]

Zorg dat je de hardgekookte eieren en eventueel de halfgare aardappelen al klaar hebt liggen. Zorg er ook voor dat de bouillon en de bloemkool al gebruiksklaar zijn.
Halveer de eieren. Snij de uien in grote stukken (in kwarten en nog een keer door).
Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Het duurt een tijdje tot je wat gesis hoort en de geur van de zaadjes vrijkomt.
[Als je korianderblad gebruikt: dat wordt pas aan het eind toegevoegd.]
rode uien in stukjesVoeg de ui toe en bak die 3 a 4 minuten mee. Snij de knoflook in plakjes.
Doe de knoflook en bloemkool erbij in de pan, en bak ook die 3 a 4 minuten mee.
Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut mee.
Schenk de bouillon er bij, en breng die aan de kook. Als je aardappels wilt toevoegen is dit het moment om dat te doen.
Kook alles op een zacht vuurtje nog eventjes door totdat de bloemkool gaar is. Meer dan 10 minuten zal het niet duren.
[Korianderblad gebruikers, strooi nu het korianderblad in de curry.]
Leg de eieren in de curry en warm nog drie minuten door.

Toe een simpel maar lekker toetje. Met kaneel, ook een van de specerijen waaruit kerriepoeder samengesteld is.

Appel uit de oven

appeltoetje

 

 

 

 

1 appel
4 el bruine suiker
kaneel
beetje roomboter

Appel wassen, klokhuis er uit halen. Niet schillen, want de appel wordt zacht en zou zonder schil teveel uit elkaar vallen. Appel in dikke plakken snijden. Ovenschaal licht invetten. Appelplakken er in leggen. Op iedere plak een beetje kaneel en een afgestreken eetlepel bruine suiker strooien. Wat kleine stukjes boter er overheen doen. 30 a 40 minuten in de oven op 175 graden.
Lekker op een laagje koude vanillevla.
Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Voedsel Tags: B'eter, bloemkool, bloemkool curry, Jessica Hummel, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – bloemkool
  2. B’eter – Bietjes
  3. B’eter – Venkel
  4. B’eter – Venkel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 21 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 21 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 21 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 22 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 23 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Niet-weten is geestverruimend, maar niet heus
  • Het jaar 2021 – dag 20 – afstand
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • De kern van yoga – Karma yoga (deel 1)
  • Boeken – Ecodharma Buddhist Teachings for the Precipice

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens