Zijn het boeddhisme in het algemeen en zen in het bijzonder in staat om in onze moderne samenleving, waarin van het heilige weinig meer over is gebleven dan ‘een lege plaats’, het grote mysterie van leven en dood tot uitdrukking te brengen en daarmee aanwezig te stellen?
Boeddhistisch leven
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Meditatie als belichaming
Het boeddhisme kent heel wat meditatievormen. Er zijn op zijn minst drie soorten te onderscheiden: – naakte-aandachtsmeditatie, opwekkingsmeditatie en belichamingsmeditatie.
Haaglanden, een sangha zonder dominante traditie
De sangha bestaat uit lekenbeoefenaars. Ze hebben uiteenlopende achtergronden, maar gemeen hebben zij de spanningen van het dagelijks leven, zoals stress op het werk, ontslag en sociale druk.
Zentangle- ‘creatieve reis naar een plaats van rust’
De methode wordt aangeleerd in stapjes en je kan geen fouten maken. Er is geen vooropgezet idee van het uiteindelijke resultaat, dus is iedere creatie een verrassing en is telkens uniek aan de persoon.
Boeddhisme Weekend museum Volkenkunde in Leiden
Tussen Kunst en Kitsch: laat je eigen boeddha beoordelen door een expert
Een pil naar verlichting? Technologie om de leer te verrijken?
Geen uitvinding wordt geweerd tijdens de jaarlijkse Buddhist Geeks Conference. Boeddhisten en knappe koppen wisselen hier ideeën uit over het verrijken van de leer van Boeddha met behulp van technologie.
Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
Vrijdag de 13e
Het is weer eens vrijdag de dertiende.
Toevlucht in Boeddha, Dhamma en Sangha
De vijf leefregels zijn als het touw van een bergbeklimmer. Als alles goed gaat heb je het touw niet nodig en merk je niet dat het er hangt.
Afscheid ?
Het artikel ‘De knuppel in het hoenderhok’ van Jules Prast heeft voor veel discussie gezorgd. Onze lezer Sjoerd Windemuller stuurde naar aanleiding daarvan het volgende gedicht in.
Recepten uit Libanon
Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.