Monniken en dorpelingen probeerden het klooster te beschermen tegen het wassende water door er dammen omheen te bouwen, maar dat is niet gelukt.
Boeddhistisch leven
Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst
Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai.
Februari 2019 – vierde editie Boeddhafestival in Rotterdam
De eerste editie van het festival was in 2015. Het festival trok voorgaande jaren meer dan 200 bezoekers uit Rotterdam en omstreken die een hele dag in het sfeervolle Centrum Djoj kwamen proeven van workshops en lezingen over het boeddhisme. Aan de orde kwamen meditatie, het verbreden van kennis over het boeddhisme.
Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto
Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen).
Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins
Als bewuste eter zie ik me dagelijks geconfronteerd met dilemma’s en heb soms moeite met het vinden van de gulden middenweg.
Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
Weggooien is altijd zonde. Van de Sint Maartensviering had ik twee uitgeholde pompoenen – als lampion- overgehouden. Op wat gemorst kaarsvet en schroeiplekken na waren ze nog prima bruikbaar om te verwerken in een gerecht.
Marien Bakker – OMG
‘Voeg levenskracht toe en beschouw het als het aller hoogste.’
Simone Lips (Mindfulmoving): ‘Moeite met de snelheid van het leven’
De scriptie van Lips destijds ging over burn-out. Zij ziet dat mensen, de laatste jaren, steeds meer in hun hoofd zijn gaan zitten. Bedrijven stellen steeds vaker mindfulnesstrainers aan. “Een goede ontwikkeling.”
B’eter – vegetarisch Fins koken
De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto
De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost.
Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous
Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.
Marien Bakker – van hier naar daar en terug
Beeldend kunstenaar Marien Bakker (Amsterdam 1951) uit Tiel noemt zich geen boeddhist- en wie is dat wel? Maar zegt zich wel thuis te voelen in het boeddhistisch gedachtegoed, hetgeen voor haar een bron van inspiratie is.
Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto
Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm).
Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.
De Concertzender – zen en zo, muziek en boeddhisme
Een uur het onzegbare in Japanse klanken. Ten zeerste aan te raden tegen de pijn van overbodige festivals en oorbeschadigende parades. Samenstelling Fred Gales
Goff – anonieme sangha
Op de foto’s zie je iets in aanbouw. Het wordt een ondergronds woninkje. Dat is koel in de toenemend hete zomers, in de winter beschermt het tegen koude wind hetgeen scheelt in verwarmingskosten.
Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?
B’eter – Gazpacho
Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”
De virtuele denkster 173
…
Marcel Rouweler – tortilla con patates
Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken.
De virtuele denkster 172
…
Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
Er is al jaren veel aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie.
Boeddhistische nonnen leren kwetsbare vrouwen in India Kungfu
Al vele jaren is er een toestroom van toeristen in Ladakh, dat inmiddels geen rustig en veilig gebied meer is. Er worden veel gruwelijke misdaden gepleegd, waaronder seksuele mishandeling, en het neemt met de dag toe.