• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

31 oktober 2020 door Anneke Comello

Volgens mij is het een wet van Murphy dat de lekkerste recepten vaak simpelweg ontstaan uit wat er nog in de koelkast ligt. Zo ging het in ieder geval met dit verwarmende veganistische pastagerecht met een herfstig karakter, dat ontstond op een regenachtige oktoberavond.

Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.

beter-hartige-herfstpasta-ingredientenRuimte voor een beetje creativiteit was er tot mijn verbazing, ondanks onze vermoeidheid, nog wel volop, vandaar dat ik al snel met wat spulletjes uit mijn koelkast het volgende menu bedacht: een herfstig spaghettigerecht met zoete en kruidige geroosterde pompoen, een friszure tomatensaus met groene olijven en gerookte tofu, en wat licht gebakken amandelen eroverheen gestrooid.

Door de oventijd voor de pompoen was het niet een super snel gerecht, maar het was zeker simpel genoeg om tijd over te laten voor gezellige kletspraatjes in een warme keuken. Tijdens het bakken van de pompoen genoten we al van de warmte van de oven en de zalige geur van zachtroosterende pompoen met salie. Gelukkig hadden we voor dit gerecht slechts een half bakje olijven nodig, zodat we ons niet schuldig hoefden te voelen dat de andere helft al tijdens het koken verdween in onze knorrende maagjes!

Opgewarmd en voldaan genoten we nog na met een warme kop thee. Een echte herfsttopper dit gerecht, al zeg ik het zelf! Wij likten letterlijk onze vingers er bij af :)

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een half bakje verse groene olijven, in plakjes gesneden (ongeveer 80 g)
  • 1 pakje tomaten passata (500 g)
  • 1 pakje gerookte tofu met amandel en sesam (van het merk Taifun, verkrijgbaar bij vele biologische winkels)
  • ½ eetlepel bouillonpoeder
  • 1 flinke eetlepel witte wijnazijn of appelazijn
  • 160 g volkoren spaghetti
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 750 g)
  • 1 eetlepel gedroogde salie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • een handjevol witte amandelen
  • flink wat olijfolie
  • een beetje kokosolie
  • bakpapier

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was en snij de pompoen in stukjes van ongeveer 2×2 cm (een biologische pompoen hoef je niet te schillen – dat scheelt veel tijd en moeite – je kunt eventueel wel de droge stukken van de schil, die niet meer glanzend oranje zijn, wegsnijden).

Doe de pompoen in een schaal of diep bord en giet er flink wat olijfolie bij en strooi de kruiden erover. Schep alles door elkaar met een grote lepel zodat de olie en de kruiden goed verdeeld worden. Leg dan een stuk bakpapier op een ovenplaat en spreid de stukken pompoen erover uit.

Zet 20-30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin worden.Terwijl de pompoen staat te roosteren, snijd je de ui en pel en pers je de knoflook. Verwarm een beetje kokosolie in een diepe koekenpan (of wok) en fruit de ui en knoflook aan. Snijd de gerookte tofu in kleine blokjes en bak deze even mee. Voeg vervolgens de tomaten passata, de azijn en de bouillonpoeder toe, en tot slot de schijfjes olijf. Roer alles goed door en laat eventjes pruttelen om de smaken in te laten trekken.

beter-hartige-herfstpasta-gereedKook in een pan ruim water de volkoren spaghetti ‘al dente’ en giet af door een vergiet. Laat wat heet water over de spaghetti stromen en doe deze dan terug in een pan en roer er een scheutje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.Snijd een handjevol witte amandelen in reepjes met een scherp mesje en rooster ze even in een schone koekenpan zonder olie tot ze gaan geuren en licht bruin worden.Als de pompoen gaar is, schep deze dan voorzichtig door de saus. Dien de spaghetti op met de kleurige en geurige saus eroverheen en maak het geheel af met een topping van geroosterde amandelen. Buon appetito & geniet van de herfst!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: herfst, pasta, restjes

Lees ook:

  1. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  2. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  3. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  4. Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Arie Vuyk speelt zijn spirituele cabaretprogramma Every Boeddha Happy
    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens