• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – Super romig vegan ijs

Anneke – Super romig vegan ijs

29 augustus 2020 door Anneke Comello

Ook nu het al een beetje op de herfst gaat lijken is het lekker: ijs. Op een van de eerste zonnige zondagen van dit jaar zocht ik inspiratie voor een lekkere vegan variant op roomijs. Vriendlief is namelijk ontzettend fan van Italiaans roomijs. Maar aangezien hij, en ik met hem, probeert minder suiker te eten, wilde ik hem verrassen met een gezondere (en vegan!) versie van zijn favoriete toetje.

Op een ochtend had hij pannenkoeken voor mij gebakken bij het ontbijt (mijn leven is zo zwaar…) en er waren nog een paar over. Ik had ’s middags bovendien een aantal bananen die bijna overrijp waren maar die ik toch niet allemaal in een keer op wilde eten, in de vriezer gestopt. Zo gingen de radartjes in mijn hoofd aan het werk, en in combinatie met een aantal recepten die ik las via Google, vormde zich een aanlokkelijk idee voor banaan-amandel ijs: een soort nutella-roomijs. Aangezien ik sinds een paar maanden in appartement woon met een prachtige grote voorraadkast, had ik ook nog eens alle ingrediënten in huis, zodat vriendlief en ik op de zondagavond op mijn balkon in het laatste zonlicht zomaar van dit overheerlijke toetje konden genieten!

Extra speciaal ingrediënt vormde de amandelpasta, die ik van een goede vriendin had gekregen, handgemaakt, barstensvol liefde =)

De kans om hier ook van te genieten, ontneem ik jullie natuurlijk niet!

Vegan ‘nutella’ roomijs

– 3 bevroren bananen (ik raad heel erg aan om ze te pellen voordat je ze invriest!)

– 2 eetlepels kokos cream (niet kokosmelk, dat is te dun; kokos cream kun je krijgen in bijna alle toko’s, ik heb altijd een paar pakjes in huis voor mijn favoriete vegan recepten)

– 1 eetlepel ahornsiroop

– 1 eetlepel amandelpasta – ½ theelepel natuurlijk vanille extract (verkrijgbaar bij bijna alle natuurvoedingswinkels) – een snufje zout

Het bereiden in super simpel: alles in een bak doen en de staafmixer er door halen, tot het mengsel vrij glad is (ongeveer 30 seconden), of mix het in de keukenmachine natuurlijk. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 grote porties of 4 kleine. Je kunt het direct in dessertbakjes doen en gedurende 1-1,5 bevriezen voordat je het serveert. Of bevries het in een grotere bak bevriezen serveer het als vulling in een opgerolde pannenkoek, met wat extra ahornsiroop eroverheen geschonken. Verrukkelijk!

Vegan pannenkoekjes

De pannenkoeken die vriendlief had gebakken waren niet vegan, maar ik heb in het verleden al meerdere keren lekkere veganistische pannenkoeken gebakken met sojamelk en chiazaad. Onderstaand recept is speciaal voor me omdat ik het kreeg van een vrouw uit een retraitecentrum in Nieuw-Zeeland, waar ik een tijd vrijwilliger was. Een bijzondere tijd met bijzondere mensen. Haar handgeschreven en versierde recept in mijn persoonlijke receptenboekje brengt altijd weer mooie herinneringen naar boven.

Ingrediënten:

  • 1 cup boekweitmeel en 1 cup speltmeel (je kan ook 2 cups boekweitmeel nemen als je glutenvrije pannenkoeken wilt maken)
  • 1,5-2 cups rijstmelk en 1,5-2 cups sojamelk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels chiazaadjes
  • flinke snuf kaneel, kardamom en nootmuskaat
  • flinke snuf zout
  • kokosolie om in te bakken
  • een goede (kleine) koekenpan

Verwarm 1 cup plantaardige melk tot net onder het kookpunt. Doe het in een kommetje met de chiazaden en laat ongeveer 1-3 minuten staan, zodat de chiazaden gaan wellen. Meng in een grote beslagkom het meel met de overige plantaardige melk (begin met 1,5 cup van elk) tot het al een aardig beslag vormt en voeg dan de chiazaadjes en de olijfolie toe, en tot slot het zout en de specerijen.Als het beslag te dik is, voeg dan nog wat meer plantaardige melk toe, als het te dun is, dan kun je wat extra meel toevoegen (dit geldt ook tijdens het bakken, als je merkt dat de pannenkoeken te dik blijven kun je wat extra melk toevoegen). Ook kan het beslag tijdens het bakken nog dikker worden in de kom, omdat de chiazaadjes vocht blijven opnemen. Voeg dan ook nog wat extra plantaardige melk toe aan het beslag.Bak pannenkoekjes van ongeveer 2-3 eetlepels beslag per keer. Als je ziet dat de bovenkant van de pannenkoek droog geworden is, draai ze dan om om de andere kant ook nog even te bakken. Gebruik voldoende olie, en voeg bij elke nieuwe pannenkoek wat nieuwe olie toe, anders bakt het gemakkelijk aan. Smakelijk!

Zelfgemaakte amandelpasta.

De aangegeven tijden kunnen per keukenmachine verschillen, maar wees geduldig en voeg geen olie toe. Het resultaat is het waard!

Doe de noten dan in de keukenmachine en hak ze op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een poeder. Schraap het poeder los van de wand van de kom. Laat de machine nog 1-2 minuten draaien tot de oliën uit de noten vrijkomen en het poeder verandert in een romige pasta.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de noten in één laag over een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten in de oven tot ze lekker ruiken en iets zijn verkleurd (ultieme test: bijt er één doormidden en als de witte binnenkant mooi goudgeel is geworden, kun je de noten uit de oven halen). Laat ze volledig afkoelen.

  • Ingrediënten: 280 gram gedopte rauwe noten (ongezouten en niet gebrand).

Dit recept voor amandelpasta komt uit het fantastische kookboek van Sarah Britton: ‘My New Roots’. Sarah is een echte heldin als het aankomt op volwaardige plantaardige voeding. Je hebt voor dit recept wel echt een keukenmachine nodig. Heb je die niet? Niet getreurd! Veel natuurvoedingswinkels verkopen ook heerlijke amandelpasta’s in allerlei varianten.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: amandelpasta, ijs, vegan pannenkoekjes, veganisme

Lees ook:

  1. Anneke – Super romig vegan ijs
  2. B’eter – Beestloze BBQ Burgers
  3. Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur
  4. Refreshing Earth of the Heart – bessen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens