• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

9 juni 2018 door Anneke Comello

Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel. Ik schreef al eerder hier in de rubriek B’eter een recept voor chocolademousse op basis van avocado, die het heerlijk romig maakt. Ook hier zorgt de avocado voor een romig effect, zonder dat er ei, room of melk nodig zijn.

Ik maakte deze taart onlangs voor een cateringklant die er speciaal om had gevraagd. Ze had de taart enkele jaren daarvoor voor het eerst (en laatst) gehad, maar het was haar altijd bijgebleven, en voor het knalfeest op haar 50e verjaardag moest en zou hij op tafel staan! Zo leuk, als ik via mijn klanten nog weer extra nieuwe inspiratie opdoe. En lekker, want er moet dan natuurlijk eerst getest en geproefd worden.

De taart maak je het beste op de dag zelf, maar dan wel minimaal 5-6 uur voordat je hem wilt serveren, want je moet hem eerst maken (en neem daar lekker ruim de tijd voor, stress is voor niemand goed). Daarna moet hij 2 uur in de vriezer en vervolgens nog 2 uur weer iets ‘opwarmen’ in de koelkast.

Zelf maakte ik de definitieve taart 1 dag van tevoren, vroor hem in, haalde hem 4 uur voordat ik hem ging serveren uit de vriezer, hield hem een uur buiten de koelkast om wat te ontdooien, en vervolgens liet ik hem nog 3uur in de koelkast verder ontdooien. Maar hij is (ijs)koud ook heel lekker, dus het maakt feitelijk allemaal ook weer niet zoveel uit, zolang hij niet strak bevroren is, maar ook niet echt op kamertemperatuur, dan wordt hij té zacht.

Conclusie, de perfecte zomertaart: lichtzoet door de ahornsiroop en dadel, friszuur van de limoen en heerlijk koel door de vries-koel behandeling.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 stukjes):

Bodem
–
100 gram dadels (ontpit)
– 300 gram amandelen (wit, geblancheerd)
– 75 gram kokosrasp
– 4 EL ahornsiroop
– 1 tl vanillepoeder (ongezoet, te koop bij biowinkels)
– snufje zout

Vulling
– 4 avocado’s
– 3 limoenen
– 120 ml agavesiroop of 50-50 agave en ahornsiroop
– snufje zout

Garnering (optioneel)
– plakjes limoen of extra limoenrasp (1 extra limoen)
– paar extra amandelen
– wat je verder maar als inspiratie te binnen schiet, ik had bijv. nog wat groene ‘sukade’ taartdecoratie in huis en vond dat wel leuk staan ?

Benodigdheden:
– keukenmachine of blender (ik raad heel erg een keukenmachine aan, maar je kan het ook met een goede blender proberen)
– springvorm van 24 cm doorsnede
– vel bakpapier voor op de bodem van de springvorm

Bereiding:
Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep op de beklede springvorm. Druk het mengsel vervolgens uit over de bodem met de onderkant van een lepel, eventueel geholpen gewoon met schone vingers.

Maak dan de keukenmachine schoon. Rasp de schil van ongeveer 3 limoenen tot je ongeveer 7 gram hebt. Pers dan de limoenen uit en meet 100 ml sap af. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de limoenrasp, het limoensap en het snufje zout. Mix tot een gladde emulsie en voeg in de tussentijd ook nog de siroop toe. Schenk dan de puree over de bodem uit en strijk glad met een spatel (spatel in een aaneengesloten spiraal over het oppervlak laten gaan werkt het best).

Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat hem dan nog 2 uur staan in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

Ik wens je een feestelijk en smakelijk taartmoment toe!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, avacado, B'eter, recept, vegan, zomertaart

Lees ook:

  1. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  2. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  3. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  4. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Yolanda zegt

    10 juni 2018 om 08:27

    Bedankt voor het recept, het lijkt me erg lekker ik ga het zeker proberen.

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 29 augustus 2022
    Discovering Buddhism open Class
  • 30 augustus 2022
    Inloopavond Maitreya instituut Amsterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Boekbespreking – Vrije staatkundige stellingen

    Erik Hoogcarspel - 17 augustus 2022

    De “Vrije staatkundige stellingen” ademt de sfeer van de moderniteit, de sfeer die het meest treffend werd verwoord door René Descartes, die 15 jaar daarvoor was overleden. Alles wat werkelijk is, is redelijk en alles wat redelijk is, is werkelijk.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – deel 2

    Kees Moerbeek - 14 augustus 2022

    De belangrijkste taak van de rechtvaardige, ‘wiel-draaiende vorst (de rājā cakkavattī) is het opheffen van armoede, die leidt tot diefstal en ander moreel wangedrag. De manier om criminaliteit te bestrijden is niet wreder straffen en de wet strikter toe te passen, maar mensen een gelegenheid en een perspectief bieden om op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Hebben de mensen een acceptabele levensstandaard dan berokkenen zij anderen geen kwaad en zal het land vrede en rust kennen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2022 – dag 228 – nattigheid
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • BD stopt met Halte Hertenkamp
    • Guy – Stilte
    • Suu Kyi – tot in totaal 17 jaar gevangenisstraf veroordeeld

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens