‘Kan dat wel, zoveel aandacht aan mezelf geven, in plaats van er voor de anderen te zijn?’ Veel mensen kunnen voor iedereen zorgen, behalve één. Wat heeft die ene dan misdaan dat daar niet kan voor gezorgd worden?

Voor je met een vliegtuig opstijgt krijg je een presentatie van de veiligheidsvoorschriften. Als de luchtdruk in de cabine daalt moet je een zuurstofmasker opzetten. De meeste mensen denken spontaan dat je daarbij eerst je kind helpt, voor je het zuurstofmasker bij jezelf opzet. De instructie is heel duidelijk: eerst bij jezelf. Als je erover nadenkt, snap je het wel. Wie zal er voor je kind zorgen als je zelf buiten westen bent?

Je bent het dus niet alleen aan jezelf verschuldigd om goed voor jezelf te zorgen, maar ook aan degene die jou dierbaar zijn. Mindfulness doe je dus niet alleen voor jezelf.

 

Deze tekst maakt deel uit van een serie over wat mindfulness niet is. Alle afleveringen van deze serie.

 

Omslagfoto: Mindfulness Arrêt sur_image by Erik Pevermagie CC SA 04 door onlysilence.

 

Categorieën: Edel Maex, Mindfulness
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Mindfulness is niet: ‘egoïstisch’

 1. Kay schreef:

  Ons zelf is veelomvattender en multidimentioneler dan de bekrompen concepten en beelden die we er over hebben. En daar heeft zogenaamde (nieuwe-) spiritualiteit in het algemeen, geen positieve bijdragen aan toegevoegd.

 2. marein schreef:

  volgens mij zijn we bij een kerngedachte van je betogen aangeland, kay. spiritualiteit levert geen positieve bijdragen.

  maar wat ik me afvraag, waarom wil je die boodschap te pas en te onpas uitdragen op een site waar waarschijnlijk vooral mensen met een positieve beleving van spiritualiteit komen?

 3. marein schreef:

  (jammer, één minuut te vroeg geplaatst)

 4. Piet Nusteleijn schreef:

  Inderdaad Kay en Marein, ons Zelf (ik maak van de kleine letter z een grote letter, om aan te geven dat ik het hier heb over “alles” en niet over wij mensjes die ‘s even lekker Mindfull gaan zitten zijn of doen) …ons Zelf..
  is alles en daar kan niets toe- of af- aan doen. Zó veel omvattend is het. Zó multidimensioneel is het. Met groet.

 5. Kay schreef:

  Marein en Piet. Ik mis in opinie stukjes meestal een duidelijke definitie over de kernbegrippen, zoals in de boven geschreven opinie over egoïstisme. Egoïsme is een perverse reflectie van de ziel of zoals dat in het Sanskriet Jivatman. Elke actie is doordrenkt van het ego; good en slecht, door bescheidenheid en trots, door deugden en ondeugden. Het ego is gevormd door de natuur en is een hulp in het centraliseren en individualisering van het uiterlijk bewustzijn en activiteiten.
  Het ego kun je zien als een muur die gebaseerd is op de uiterlijke persoonlijke en haar bewegingen. Het is die indentificatie die de sleutel is van begrenzingen en gebondenheid. Die muur moet niet voortijdig afgebroken worden omdat dit kan leiden tot ontwrichting,verwarring die niet te harmoniseren zijn. Levens zijn aan de toepassing van het afbreken van ego’s er aangegaan. Veel spiritualiteit doet aan het afbreken van ego’s. Misschien is de frase,”Mijn God, mijn God ze weten niet wat ze doen”, dezer dagen wel van toepassing dezer dagen aan de spirituelen.