De Rotterdamse Tibetaans boeddhistsiche organisatie Phuntsok Chö Ling gaat verhuizen. Sinds haar oprichting in 2004 is ze gevestigd in een pand aan de Rodenrijselaan in Rotterdam. Dat is te klein geworden, met ruim honderd leden zit de organisatie al geruime tijd aan de grens van wat ze kan faciliteren in het huidige centrum.
Vanaf 2013 is de organisatie op zoek geweest naar een nieuwe locatie, een groot centrum met mogelijkheden om toegankelijker te zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, religieuze of culturele achtergrond. Onlangs heeft het bestuur van Phuntsok Chö Ling het besluit genomen een nieuwe locatie te betrekken. Er is een groot centrum gevonden, dichtbij het centrum van Rotterdam: de Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest.
Phuntsok Chö Ling is opgericht door de Tibetaanse leraar Lama Jigmé Namgyal. Al zijn activiteiten en verdiensten worden opgedragen aan de herinnering aan zijn leraar Khenpo Jigmé Phuntsok Rinpoche. De naam Phuntsok Chö Ling is aan het centrum geschonken door Kyabjé Trulshik Rinpoche, de in 2011 overleden leraar van Z.H. de Dalai Lama.
Integratie in het dagelijks leven
De Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest wordt een groot centrum voor studie en beoefening. Een plek om te werken aan een kalme geest. In de visie van Lama Jigmé bestaat de beoefening van het Tibetaans boeddhisme niet alleen uit meditatie, maar vindt zij in belangrijke mate plaats door integratie in het dagelijks leven. Dat betekent volgens de organisatie opstaan van het kussen en aan de slag gaan binnen relaties, op het werk, in de buurt en stad. Het nieuwe centrum zal het Rotterdamse motto ‘Geen woorden maar daden’, of in de woorden van Lama Jigmé: “Do actions” ademen. Vandaar dat het als een werkplaats voor de geest gezien kan worden.
Veel nieuwe mogelijkheden
Het nieuwe centrum biedt veel meer mogelijkheden voor meditatiecursussen, studieklassen, workshops en lezingen, stads-retraites, debatten en evenementen als ‘Mens In De Stad’. Ook zullen veel nieuwe activiteiten kunnen worden ontwikkeld, waarbij samenwerking met lokale partijen en initiatieven een belangrijke plaats in zal nemen. Het centrum moet ook een ontmoetingsplek worden voor buurtbewoners. Naar elkaar luisteren, elkaar ontmoeten, en verbinding nemen een belangrijke plaats in in het boeddhisme, en in het bijzonder in de visie van Lama Jigmé daarop.
Rotterdam “Stad van Compassie”
De Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest moet een broedplek worden voor de ontwikkeling van compassie en broederschap. Hierbij wil Phuntsok Chö Ling nadrukkelijk de aansluiting vinden met de wens van het college van B & W om van Rotterdam ‘Stad van Compassie’ te maken. De sangha wil niet alleen de samenwerking zoeken met het stadsbestuur, maar nadrukkelijk ook met bewoners en bewonersinitiatieven. Daartoe legt de organisatie nu al contacten met zorginstellingen, scholen, lokale tuinen, initiatieven voor kwetsbare jongeren, eenzame ouderen, bedrijven en instellingen, maar ook met initiatieven van en voor andere bewoners van Rotterdam. Daar waar behoefte is aan ontmoeting en verdieping van menselijke waarden, ongeacht hoe kleinschalig, wil de sangha dit faciliteren.
Buitenlocatie voor verdieping
De organisatie blijft op zoek naar een buitenlocatie. Ze wil namelijk ook meer ruimte kunnen bieden aan mensen die hun boeddhistische studie willen verdiepen of voor langere periode op retraite willen gaan. Op deze buitenlocatie kan ze ook een grotere diversiteit bieden aan training en onderricht voor een breed publiek, waaronder het bedrijfsleven en professionals. Om deze ambitie te kunnen invullen, will Phuntsok Chö Ling, naast de Rotterdamse Werkplaats Voor De Geest een in de natuur gelegen complex verwerven.