Wat er nu gebeurt in de wereld is natuurlijk vreselijk en heeft een enorm effect op alles, van gezondheid tot de staat van de geest en van reizen tot de monetaire problemen. Voor hen die nu hieronder lijden vanuit het diepst van mijn hart mijn medeleven en ik wens iedereen kracht en inzicht toe.

Aan de andere kant is dit ook een hele bijzondere tijd. Een tijd waarin we eigenlijk een grote dhamma les van de natuur, van de aarde krijgen. Een tijd dus om tot inkeer te komen, tot inzicht over waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.

Het is belangrijk om de angst los te laten. Ja, ik begrijp dat we ons nu eenmaal aan bepaalde regels moeten houden, maar in principe is alles een zelf gecreëerde gevangenis. Wij maken zelf uit of we nog steeds innerlijk vrij zijn. Is dit dus niet een fantastische tijd om je eigen privé retraite te houden? Dicht bij, of in je huis of tuin? Je wordt min of meer gedwongen om naar binnen te gaan. En velen proberen zelfs dat nog te ontvluchten. Een prachtige kans tot inzichten wordt, soms letterlijk, verzopen met alcohol , Netflix en wat dies meer zij.

Dan zijn er die zich richten op allerlei complottheorieën, waarvan er vast wel enkele, op zekere hoogte waar kunnen zijn.  Maar is dat het gene waar jij je aandacht op wilt richten? Of wil jij je aandacht richten op de mooie goede facetten? Onthoud: wat je aandacht geeft, versterkt. Uiteindelijk komt het hierop neer: De meesten van ons worden gedwongen binnen te blijven en krijgen de fabuleuze kans zich zelf te (her)ontdekken.

Wat is de les van Moeder Aarde in dit alles aan ons? Is het niet eens tijd om ons consumentenpatroon te herzien? Materialisme en consumentisme worden de teloorgang van deze wereld. En onthoud goed: Er is geen ‘plan B’. Verander je gedragingen nu. Kijk naar hoe we beter met de aarde om kunnen gaan. Het planten van bomen, maar ook verminderd gebruik van alle bronnen die er zijn. Het onophoudelijk oppompen van olie, goud, kwik, lithium, nikkel, kobalt, zilver, gas, aluminium en noem maar op. Omdat we zo nodig de nieuwste smartphone moeten hebben en dergelijke. Ook als de oude nog prima werkt. Dus nadenken, om-denken over hoe meer duurzaam te werken. De grote kantoorgebouwen, waarvan we nu door de maatregelen rond het coronavirus leren dat het niet echt hoeft om daar naartoe te gaan, althans niet voor iedereen, wat het verkeer en de spits terug kan dringen. Een tijd van nieuwe kansen, opnieuw kijken naar hoe we ermee omgaan.

En natuurlijk: alle samengestelde dingen die we kunnen waarnemen zijn uiteindelijk onderhevig aan verval, veroorzaken daardoor verdriet of ontevredenheid en er is niet in waar te nemen wat een constante of van ons zelf is. De aarde heeft nu eenmaal cycli net zoals alles wat we waarnemen, maar we hebben er wel een specifiek effect op. Laten we onze koppen niet in het zand steken maar wakker worden in deze tijd van bezinning.

Kijk niet steeds naar de buitenwereld of zelfs maar wat er buiten ons is. Maar onderzoek in deze tijd je innerlijke wereld, teneinde tot inzicht te komen. Realiseer je dat het idee van ‘jouw  religie slechts gecreëerd word in de geest. Of je nu boeddhist, christen, moslim, Hindoe, Zoroaster, animist, Joods of atheïst bent. Uiteindelijk is er maar één vertrouwen of vorm die we aan kunnen hangen. En dat is het geloof in liefde. We worden begeleid naar liefde en eenheid. We kunnen het natuurlijk ontkennen maar zij die dit ontkennen laten een prachtige les van deze tijd aan zich voorbij gaan. Uiteindelijk blijft het jouw keuze. Onvoorwaardelijke liefdevolle vriendelijkheid. Compassie naar alle levende wezens. Blijf positief. Zie het als een mooie dhammales van de aarde. Het biedt dus ook heel veel mogelijkheden. Mogelijkheid tot verandering. Tot inzicht.

Sri Annata (Peter van Loo) raakte in 2008 door de crises in Amerika en Nederland zijn bloeiende bedrijf in Thailand kwijt, maar kreeg er diepe spiritualiteit voor terug. Hij leerde als boeddhist  los te laten en het beoefenen van gelijkmoedigheid. Liefdevolle vriendelijkheid.

Categorieën: meditatie, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk