Tibetaanse nonnen die door de Chinese autoriteiten uit een Tibetaans boeddhistisch studiecentrum in Sichuan zijn gezet, zijn volgens Tibetaanse bronnen bont en blauw geslagen door hun bewakers nadat ze tijdens politieke heropvoedingssessies tekenen van leed hadden getoond.

De nonnen, die deel uitmaken van een grotere groep van meer dan 3.000 monniken en nonnen die dit jaar uit het boeddhistisch centrum Yachen Gar in de provincie Palyul in Sichuan zijn verwijderd, worden nu vastgehouden in Jomda in de regio Chamdo in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), melden bronnen aan Radio Free Asia (RFA).

Gedwongen om hun religieuze gewaden op te geven, moeten ze nu lekenkleding dragen, vertelde een Tibetaanse balling aan RFA. ‘Tijdens de ochtend- en namiddagsessies van hun politieke heropvoedingsklassen moeten ze Chinese patriottische liederen uitvoeren en leren dansen’. ‘En ‘s avonds worden ze gedwongen om Chinese propagandafilms te bekijken met Chinese soldaten die de oorlog tussen China en Japan hebben gewonnen.’ Sommige sessies werden afgebroken omdat de nonnen ontdaan raakten en begonnen te huilen.

De Chinese bewakers zagen dat volgens de bron als bewijs van ontrouw aan China, en mishandelden de vrouwen zodanig dat ze zich niet meer konden bewegen. De nonnen die gehuild hadden, kregen te horen dat ze anderhalf jaar in detentie zullen worden gehouden, terwijl anderen na zes maanden zullen worden vrijgelaten en geen toestemming krijgen om voedsel- of kledingcadeaus van bezoekende familieleden te ontvangen, zo meldt RFA op basis van de bron.

Monniken en nonnen die nu in Jomda worden vastgehouden, worden ondervraagd over contacten van buitenaf en worden onder streng toezicht gehouden, aldus de bron, waarbij het moeilijk is om precies te weten te komen hoeveel van hen precies zijn vastgehouden.

In een campagne die in mei begon, werden ongeveer 3.500 monniken en nonnen gedwongen om Yachen Gar te verlaten, waar tot voor kort naar schatting 10.000 monniken, nonnen en lekenbeoefenaars die zich toelegden op bijbelse studie en meditatie waren gehuisvest, vertelden bronnen in eerdere rapporten aan RFA. Ongeveer 600 Chinese functionarissen zijn nu permanent gestationeerd in het uitgestrekte boeddhistische centrum om “goed toezicht te houden” op degenen die overblijven en om alle bezoekers van buitenaf te controleren. De Chinese autoriteiten zijn nu bezig met het slopen van woningen in Yachen Gar die vroeger door veel van de verdrevenen werden bewoond, zo vertelde één bron aan RFA.

De beperkingen op Yachen Gar en het bekendere Larung Gar complex in Sichuan’s Serthar maken deel uit van “een zich ontwikkelende politieke strategie” die gericht is op het beheersen van de invloed en de groei van deze belangrijke centra voor Tibetaanse boeddhistische studie en praktijk, zo stelt de Tibetaanse belangengroep ICT. ‘Beide centra hebben duizenden Chinese beoefenaars aangetrokken om boeddhistische ethiek te bestuderen en spiritueel onderwijs te ontvangen sinds hun oprichting, en hebben een brug geslagen tussen de Tibetaanse en Chinese gemeenschappen’, stelt de in Washington gevestigde Internationale Campagne voor Tibet (ICT).

In 2017 en 2018 werden minstens 4.820 Tibetaanse en Han-Chinese monniken en nonnen uit Larung Gar verwijderd, waarbij volgens Tibetaanse bronnen vanaf 2001 meer dan 7.000 woningen en andere structuren werden afgebroken. Vorige maand noemde Tenzin Dorjee, voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, China’s beperkingen in Yachen Gar een “schandelijke schending van de vrijheid van godsdienst”, en vertelde de RFA dat de beperkingen in Tibet “van kwaad tot erger gaan”.

Bron RFA.

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk