Het filosofische ei van Columbus
Jan Warndorff: 'Filosofie is te omschrijven als een hardnekkige poging om tegen de stroom van het denken in te roeien. Het wil terug naar de bron, terug naar het beginpunt; terug naar wat vanuit zichzelf aanwezig is, voordat mensen beginnen te denken en waardoor mensen beginnen te denken. Maar met elk woord dat het aan deze poging besteedt, met elk idee dat het formuleert, drijft het denken daar juist van af.'
Heel goed geschreven. Boeddhisme gaat inderdaad niet om macht, uiterlijk vertoon en dergelijke. Zoek de eenvoud in je zelf en zorg zelf voor een dosis gezond verstand. Voelt dit goed of niet goed voor jou, blijf alert en kritisch. De Boeddha heeft dit ook verkondigd.
“We leven in 2018. De boodschap van de Boeddha heeft dat (Oosterse) gedoe helemaal niet nodig.”
Spijker op de kop. Voorbeeld: eergisteren is de dichter/schilder Armando overleden (kun je googlen). Die man heeft zijn lange werkzame leven met ijzeren discipline en monnikengeduld gewijd aan het begrijpen van de dood en van het gedoe waarin mensen – wij dus – verwikkeld zijn. Armando’s werk is pure dharma en ontdaan van Oosters of Westers gedoe. Hier een gedicht van hem:
“Ik probeer me te verbergen, toch kwam ik
te voorschijn,
ik wilde me onzichtbaar maken, ik zocht
een uitweg,
ik dacht dat ik onvindbaar was, toch bleef
ik waar ik ben,
ik was de laatste die mezelf zag,
die mezelf zag.
sindsdien,
ben ik de man die spoorloos is,
die met harde hand verwijderd is, die
verdwenen is, vermist,
ik heb niets meer van mezelf vernomen.”
Wat een vaderlijk, patriarchaal, autoritair (=sprekend vanuit een autoriteit), mannelijk, lineair gemijmer over de man/vrouw verhouding en de leraar/leerling verhouding en dit terwijl we allen weten dat er maar 1 verhouding bestaat/werkt: van mens tot mens!
(misschien een tip: vrouwen hebben een andere verhouding naar geld, macht, sex en TIJD, uiteraard zijn die uitingsvormen serieus gekleurd door de tijdsgeest en de locatie)