Juist door dat geloof aan een morele tegenstelling tussen goed en kwaad is de wereld voor hem overvol aan verfoeilijke, eeuwig te bestrijden dingen geraakt. ‘De goede’ ziet zichzelf als omringd door het kwaad en onder onophoudelijke stormloop van het kwaad, hij verfijnt zijn blik, hij ontdekt onder al zijn streven nog het kwaad: en zo eindigt hij ermee, zoals consequent is, de natuur als slecht, de mens als verdorven, het goed zijn als genade (dat wil zeggen als menselijkerwijs onmogelijk) te begrijpen. In summa: hij wijst het leven af, of hij begrijpt hoe het goede als hoogste waarde het leven veroordeelt…

Friedrich Nietzsche, Duits filosoof.

De goede mens die het kwaad heeft afgezworen, houdt helemaal niet op met oorlog voeren en vijanden hebben (Arnold Ziegelaar, Nederlands filosoof)

Waarom moet ik toch aan het gedrag van die zogenaamde boeddhisten in Birma en Sri Lanka denken en hun neiging anderen te vernietigen, als ik de tekst van Nietzsche lees?

Moedig voorwaarts!

BIJSLUITER: het lezen van deze columns kan leiden tot groot geestelijk ongemak, heimwee naar Chef, de Kloosterbunker, Bunkerstad, woedeaanvallen, depressies, onbeheerst gedrag, angstaanvallen, maagzuur, zweten, ongeloof, twijfel aan eenieder, straatvrees, lange tenen en het geloof in het eigen gelijk. Bij de lezers. Scheldpartijen en een onbedwingbare drang om te reageren zijn waargenomen. Sommigen willen mij corrigeren. Of bedanken. Of prijzen. De drang om in verzet te komen, het abonnement op te zeggen- wat niet kan. Sommigen besluiten de krant niet meer te lezen, of te boycotten. Er kwaad over te spreken. Te janken of te vloeken. De straat op te gaan om te demonstreren. De politiek de rug toe te keren. Of aan de drugs te gaan. Kwaad spreken over Feyenoord. Breken met de familie. Het haten van planten en groenten. Aantijgen of beschuldigen. Het stopzetten van gedachten. Sprookjes verwerpen. Houden van Donald Trump. Sommigen voederen geen vogels meer. Of gaan de redactie stalken en bedreigen. Of geloven niet meer in Sinterklaas. Of wantrouwen de banken. Of er kruipt een poes op je hoofd. Of te twijfelen aan het nu.

Categorieën: Joop Hoek, Boeddhisme, Columns
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Het jaar 2019 – dag 175 – goede oorlog

  1. Christiane schreef:

    Even laten bezinken…
    Het zogenoemde goede of kwade komen uit dezelfde bron “bewustzijn”.
    Ik merk dat balans tussen deze een kans is om bewustzijn als het ware op te tillen!
    Christiane