• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter Saladesoep en Georgische sperziebonen

B’eter Saladesoep en Georgische sperziebonen

21 september 2024 door Jana Verboom

Begin deze week kocht ik een zak salademix voor bij de maaltijd. Maar de salademix beviel niet en nu was deze over datum en nog bijna onaangeroerd. Bij nadere inspectie bestond de salademix uit 32% andijvie, 27% Chinese kool, 18% wortel, 18% witte kool en 6% rode sla. Blijkbaar mag men alles salade noemen, denk ook aan eiersalade en zalmsalade. Het was weer vrijdagavond dus tijd om restjes op te maken. Ik was alleen thuis en zag er tegenop om met deze mix een lekkere salade te maken. Ik was snipverkouden en verlangde naar zachtheid. Rauwe groente is niet bepaald comfort food. Nadat ik de ingrediëntenlijst bekeken had, besloot ik deze salademix te verwerken tot soep. Voor extra stevigheid en voedingswaarde (eiwitten) ging er ook nog een kop rode linzen en een oud stuk bloemkool in de soep, een snee zuurdesembrood, bouillonblokje, kerrie, fenegriek-en korianderzaad. Dit zijn toevallig dezelfde kruiden als in het recept hieronder, maar dat besefte ik later pas. Misschien stonden ze gewoon nog vooraan tussen de kruiden. Terwijl ik dit schrijf wordt de salademix tot soep gekookt. Na een kwartier koken heb ik er nog een stuk santen (kokos) doorheen geroerd en de soep nog een paar minuten laten pruttelen.

Dit restjessoep-recept is amper het delen waard, tenzij ik er straks heerlijk van zit te genieten – dan zal ik het volgende week alsnog delen. Ik wilde het vandaag hebben over een Georgisch sperziebonenrecept. Ik at dit onlangs bij een potluck dinner tijdens een retraiteweekend (in de traditie van Plum Village/Thich Nhat Hanh). De potlucks zijn voor mij een van de hoogtepunten van de weekenden, omdat ik een ruime hoeveelheid heerlijke plantaardige gerechten van anderen kan proberen. Het Georgische boontjesrecept was de ontdekking van afgelopen weekend.

Ingrediënten:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • Zout (ca. 1 theelepel)
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 theel. korianderpoeder
  • ½ theel. fenegriekpoeder of zaad
  • 500 g sperziebonen, harde steeltjes eraf, (puntjes mogen blijven zitten,) in tweeën gesneden, enkele minuten voorgekookt
  • 4-5 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetl. wijnazijn
  • 3 eetl. verse koriander en/of peterselie en/of basilicum, fijngehakt
  • 30-50 g walnoten, grof gehakt

Rauwe sperziebonen zijn giftig, of in ieder geval oneetbaar. Om er zeker van te zijn dat de sperzieboontjes goed gaar zijn adviseer ik om ze enkele minuten voor te koken. Bewaar het kookvocht. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote braadpan op matig vuur en fruit daarin de ui met het zout. Wacht tot de uien gaan sissen, doe dan een deksel op de pan en ‘bak’ (stoof) ze 5 min. op zacht vuur. Haal het deksel eraf en bak de ui nog 10 minuten op een heel laag vuurtje. Voeg kerriepoeder, korianderpoeder en fenegriekpoeder toe zodra de uien beginnen te verkleuren. Roer de sperziebonen door het uimengsel en pers de knoflook uit boven de pan. Schenk de wijnazijn erbij, roer goed door en laat even glaceren tot het iets stroperiger wordt. Giet ca. 100 ml kookvocht van de boontjes erbij, leg het deksel op de pan en laat de sperzieboontjes ca. 15 min. garen. Proef of de sperziebonen de gewenste zachtheid hebben. Roer de koriander/peterselie/basilicum erdoor, voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Doe de bonen in een schaal en bestrooi met de walnoten.  Wij aten dit met avocado en krieltjes uit de oven met rozemarijn (was de krieltjes, snij de grote doormidden, meng met wat olijfolie, zout en verse of gedroogde rozemarijn en bak ca. 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte van de krieltjes, in de oven op 200 graden).

Het originele recept vind je hier: De Volkskeuken: Koken volgens de regenboog | de Volkskrant. Andere auteurs stomen de boontjes eerst gaar en bakken de walnoten mee (https://www.slavicvegan.com/2020/08/05/lobio-satsivi-georgian-green-beans-with-walnuts/ ).

Categorie: B'eter, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: Georgische boontjesrecept, Plum Village, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book
  2. B’eter – Vegan buiten de deur en wraps met ovengroenten en hummus
  3. B’eter Appeltaart
  4. Tien tips van zenmeester Thich Nhat Hanh – gezond blijven in crisistijd

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 29 mei 2025
    Rust, eenvoud en tevredenheid
  • 30 mei 2025
    Bewustzijn na de Dood: Eindigt Alles of Gaat Iets Verder?
  • 31 mei 2025
    Workshop meditatie | Omgaan met tegenslag en pijn
  • 1 juni 2025
    Thuiskomen in het lichaam - Meditatiedag met Lex van Heel
  • 2 juni 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 3 juni 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 4 juni 2025
    Zen Spirit zenmeditatie Arnhem, 1e helft 2025 8 januari-25 juni
  • 4 juni 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • God als de grondeloosheid van de onvindbare ziel
    • Het jaar 2025 – dag 149 – hemellift
    • Extinction Rebellion blokkeert attractie The Flying Dutchman in Madurodam
    • Vrijdag Zindag – Hemelvaart?
    • Amnesty International – ‘Hamas-veiligheidsdiensten moeten aanval op demonstranten in Gaza stoppen’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.