Begin deze week kocht ik een zak salademix voor bij de maaltijd. Maar de salademix beviel niet en nu was deze over datum en nog bijna onaangeroerd. Bij nadere inspectie bestond de salademix uit 32% andijvie, 27% Chinese kool, 18% wortel, 18% witte kool en 6% rode sla. Blijkbaar mag men alles salade noemen, denk ook aan eiersalade en zalmsalade. Het was weer vrijdagavond dus tijd om restjes op te maken. Ik was alleen thuis en zag er tegenop om met deze mix een lekkere salade te maken. Ik was snipverkouden en verlangde naar zachtheid. Rauwe groente is niet bepaald comfort food. Nadat ik de ingrediëntenlijst bekeken had, besloot ik deze salademix te verwerken tot soep. Voor extra stevigheid en voedingswaarde (eiwitten) ging er ook nog een kop rode linzen en een oud stuk bloemkool in de soep, een snee zuurdesembrood, bouillonblokje, kerrie, fenegriek-en korianderzaad. Dit zijn toevallig dezelfde kruiden als in het recept hieronder, maar dat besefte ik later pas. Misschien stonden ze gewoon nog vooraan tussen de kruiden. Terwijl ik dit schrijf wordt de salademix tot soep gekookt. Na een kwartier koken heb ik er nog een stuk santen (kokos) doorheen geroerd en de soep nog een paar minuten laten pruttelen.
Dit restjessoep-recept is amper het delen waard, tenzij ik er straks heerlijk van zit te genieten – dan zal ik het volgende week alsnog delen. Ik wilde het vandaag hebben over een Georgisch sperziebonenrecept. Ik at dit onlangs bij een potluck dinner tijdens een retraiteweekend (in de traditie van Plum Village/Thich Nhat Hanh). De potlucks zijn voor mij een van de hoogtepunten van de weekenden, omdat ik een ruime hoeveelheid heerlijke plantaardige gerechten van anderen kan proberen. Het Georgische boontjesrecept was de ontdekking van afgelopen weekend.
Ingrediënten:
- Scheutje olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- Zout (ca. 1 theelepel)
- 1 theel. kerriepoeder
- 1 theel. korianderpoeder
- ½ theel. fenegriekpoeder of zaad
- 500 g sperziebonen, harde steeltjes eraf, (puntjes mogen blijven zitten,) in tweeën gesneden, enkele minuten voorgekookt
- 4-5 tenen knoflook, geperst
- 1 eetl. wijnazijn
- 3 eetl. verse koriander en/of peterselie en/of basilicum, fijngehakt
- 30-50 g walnoten, grof gehakt
Rauwe sperziebonen zijn giftig, of in ieder geval oneetbaar. Om er zeker van te zijn dat de sperzieboontjes goed gaar zijn adviseer ik om ze enkele minuten voor te koken. Bewaar het kookvocht. Verhit ondertussen de olijfolie in een grote braadpan op matig vuur en fruit daarin de ui met het zout. Wacht tot de uien gaan sissen, doe dan een deksel op de pan en ‘bak’ (stoof) ze 5 min. op zacht vuur. Haal het deksel eraf en bak de ui nog 10 minuten op een heel laag vuurtje. Voeg kerriepoeder, korianderpoeder en fenegriekpoeder toe zodra de uien beginnen te verkleuren. Roer de sperziebonen door het uimengsel en pers de knoflook uit boven de pan. Schenk de wijnazijn erbij, roer goed door en laat even glaceren tot het iets stroperiger wordt. Giet ca. 100 ml kookvocht van de boontjes erbij, leg het deksel op de pan en laat de sperzieboontjes ca. 15 min. garen. Proef of de sperziebonen de gewenste zachtheid hebben. Roer de koriander/peterselie/basilicum erdoor, voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Doe de bonen in een schaal en bestrooi met de walnoten. Wij aten dit met avocado en krieltjes uit de oven met rozemarijn (was de krieltjes, snij de grote doormidden, meng met wat olijfolie, zout en verse of gedroogde rozemarijn en bak ca. 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte van de krieltjes, in de oven op 200 graden).
Het originele recept vind je hier: De Volkskeuken: Koken volgens de regenboog | de Volkskrant. Andere auteurs stomen de boontjes eerst gaar en bakken de walnoten mee (https://www.slavicvegan.com/2020/08/05/lobio-satsivi-georgian-green-beans-with-walnuts/ ).