De internationaal bekende Sumi-e meester en zenmonnik Beppe Mokuza Signoritti komt in juni naar Nederland en organiseert twee workshops Japans Inktschilderen en meditatie: op 1 juni in Leeuwarden en van 5 tot 10 juni ( het Pinksterweekeinde) een meerdaagse retraite in de Universele Soefitempel te Katwijk. De workshops zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden.

Het inktschilderen is sinds 1200 ontwikkeld in Japan door zenmonniken, waarbij het witte vlak (het papier) het universum voorstelt en de zwarte inkt de materiele vormen die onophoudelijk verschijnen en weer verdwijnen. De Sumi-e meester leert ons om de vitale energie en de eeuwigdurende betekenis die in elke vorm besloten ligt, uit te drukken. Waarbij de penseel wordt aangestuurd door de adem. De belangrijkste onderwerpen in Sumi-e zijn bamboe, orchidee, pruimenbloesem en chrysant, zij vertegenwoordigen de vier seizoenen in een jaar en de vier levensfasen van een mens.

In Japan wordt zen-schilderen Sumi-e genoemd: ‘Sumi’ betekent zarte inkt, en ‘e’ betekent schilderij. Sumi-e is een verdieping en aanvulling op meditatie, en kan veel inzichten verschaffen in de geest waarin we onze acties uitvoeren. Via de streek van een penseel wordt helder waar we wel, en waar we geen aandacht en concentratie hebben. In die zin is het een krachtig hulpmiddel om ons bewust te worden van hoe de aandachtige concentratie wordt afgeleid door onze emoties, onze innerlijke criticus, of de acties van anderen.

Verstilde sfeer

Door simpelweg een penseel, inkt en een vel rijstpapier te gebruiken, stimuleert deze manier van schilderen de creativiteit en ontvankelijkheid bij een student. Dit ontstaat door de concentratie op het hier-en-nu, het laten gaan van gedachten, het ontspannen van het lichaam en met de juiste lichaamshouding en ademhaling. Al schilderend in een harmonieuze en verstilde sfeer word je steeds aandachtiger, je voelt je in harmonie met alles om je heen, je leert jezelf en je beperkingen te accepteren en te overstijgen. Je wordt een met het onderwerp en het materiaal, en uiteindelijk kom je in contact met de bron van het leven zelf, een bron die in ieder van ons huist. De inzichten verkregen tijdens het schilderen kunnen behulpzaam zijn zowel in de beoefening van meditatie als in het dagelijks leven.

Sumi-e meester Beppe Mokuza behoort tot de traditie van Soto-zen boeddhisme. Sinds ruim 25 jaar wijdt hij zijn leven aan Sumi-e en zenmeditatie. In heel Europa exposeert hij zijn werk en organiseert hij workshops. Zijn lessen kenmerken zich door de combinatie van meditatie en schilderen. Zie www.sumi-e.nl

Zie voor meer informatie en inschrijven onze agenda

 

 

Categorieën: Beeldende kunst, Japans boeddhisme, Zen
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk