In januari 1968 kon de redactie van het tijdschrift Saddharma niet bevroeden dat pakweg vijftig jaar later de leer van de Boeddha digitaal verspreid zou worden. Het tijdschrift was de papieren voorloper van het Magazine, uitgegeven door de Vrienden van het boeddhisme.

De organisatie achter dit digitale Magazine VvB bestaat eind dit jaar vijftig jaar. In november 1967 werd de Stichting Nederlands Boeddhistisch Centrum opgericht. Het is de rechtsvoorloper van de Vrienden van het Boeddhisme (VvB), die – zonder voorkeur voor een bepaalde richting of stroming – de kennis van de beginselen van het boeddhisme bevorderen en de praktische toepassing van deze beginselen aanmoedigen. De VvB was erbij toen het Tulpenboeddhisme ontsproot.

Zowel het Magazine als het Boeddhistisch Dagblad besteden de komende tijd aandacht aan het jubileum. Vandaag met een artikel dat Jelle Seidel van VvB schreef.

Categorieën: Achtergronden
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Vrienden van het boeddhisme bestaat vijftig jaar

  1. kees moerbeek schreef:

    Jelle Seidel schreef in 2007 het artikel Doe de goeroetest. Het verscheen in De Lotusvijver. Dit kikkerbad voor bodhisattva’s (hoe zen kun je het hebben?)verscheen van 1994 tot 2009.

    Hoe het ook zij Jelle Seidel’s nalatenschap (de jaargangen van De Lotusvijver) is nu in de goede handen van het Nederlands Boeddhistisch Archief. Na het stoppen van de verschijning van De Lotusvijver zette Jelle zich in voor de VvB, waaronder voor het Magazine. Dit wilde ik nog even kwijt.