Op zaterdag 11 november 2017 viert de stichting Vrienden van het boeddhisme met donateurs en genodigden haar 50-jarig jubileum in Antropia in Driebergen. De feestelijke bijeenkomst staat in het teken van ‘Is er één dharma? Of: is er eenheid in de dharma?

Sprekers uit verschillende tradities zullen hierop hun licht laten schijnen. Er is ook een panelgesprek en er wordt teruggekeken op de geschiedenis van de stichting. Dit alles omringd met kleine rituelen en het hartsoetra.

Hartsoetra op steigerhout, beeld Ardan.

De dag wordt geopend door Jacques den Boer, sprekers zijn onder andere Han de Wit, Wanda Sluijter, Matthijs Schouten en Tenkei Koppens. De paneldiscussie vindt plaats onder leiding van André Kalden, voorzitter van de stichting. Ellen Deiman zingt met alle aanwezigen een meerstemmige hartsoetra.

De bijeenkomst is alleen bedoeld voor donateurs die zich voor 1 november hebben aangemeld en genodigden.

De stichting Vrienden van het Boeddhisme (VvB) bestaat vijftig jaar. En wil – zonder voorkeur voor een bepaalde richting of stroming – de kennis van de beginselen van het boeddhisme bevorderen en de praktische toepassing van deze beginselen aanmoedigen. De stichting treeft naar een vormgeving van het boeddhisme passend in het westerse cultuurpatroon.

De stichting staat open voor leringen, beschouwingen en informatie uit alle boeddhistische richtingen en scholen. Het accent ligt op hedendaags boeddhisme in landen met een westerse cultuur, zonder de rest van de wereld uit het oog te verliezen. De eeuwenlange tradities en de banden daarmee krijgen zeker ook aandacht. Er loopt immers een ononderbroken lijn van de Boeddha naar zelfs de meest kritische neo-boeddhisten.

In november 1967 werd de Stichting Nederlands Boeddhistisch Centrum opgericht. In januari 1968 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Saddharma. Omdat in 1978 vanuit de SNBC de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) werd opgericht en daarmee de centrumfunctie was afgesplitst, werd in december van dat jaar de naam van de Stichting veranderd in Stichting Vrienden van het Boeddhisme (SVB).

Kwartaalblad Boeddhisme

In 1995 is deze stichting – thans genaamd VvB – gestart met het uitbrengen van het geïllustreerde magazine Kwartaalblad Boeddhisme, dat anders dan Saddharma gericht was op een breed publiek van boeddhistisch geïnteresseerden en niet alleen op de eigen donateurs. Per 1 januari 2003 is dit tijdschrift overgedragen aan uitgeverij Asoka en van juni 2011 tot januari 2015 is het, na enige jaren Vorm&Leegte te hebben geheten, verdergegaan onder de naam BoeddhaMagazine. Na het faillissement van de uitgeverij, enkele jaren geleden, is het blad opgeheven. De Vrienden van het boeddhisme geeft elk kwartaal een eigen digitaal magazine uit.

De stichting VvB kent een lange en rijke voorgeschiedenis. Op 28 en 29 oktober 1972 werd in Centrum Hyde Park te Driebergen het eerste lustrum van het Stichting Ned. Boeddhistisch Centrum gevierd. Voortgekomen uit de Nederlandse Buddhistische Vriendenkring, in het leven geroepen door Ernst Verwaal.

Lees ook het eerdere in het BD geplaatste artikel over het ontstaan van de stichting https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/79897-79897/

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk