In de berichtgeving in het Boeddhistisch Dagblad over de huisvesting van dieren verwijzen organisaties regelmatig naar de 1,2 of 3 sterren waardering van de Dierenbescherming. Daarin worden classificaties aangegeven over de leefomstandigheden van dieren, zoals kippen, varkens, konijnen en kalkoenen.

Het blijft natuurlijk schandalig dat dieren meestal gezien worden als een wandelend stuk vlees, die zo snel mogelijk vet moeten worden gemest, geslacht en naar de supermarkt gebracht. Het zijn de mensen die het geluk van dieren bepalen. In onderstaand artikel wordt ingegaan op het welzijn van varkens. Lees meer over de verschillen in het sterrensysteem voor varkens en andere dieren op de website van de Dierenbescherming.

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming maakt het mogelijk om dierlijke producten te herkennen die met meer oog voor dierenwelzijn zijn geproduceerd. Met een sterrensysteem wordt aangetoond of de dieren een goed leven hebben gehad. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de varkens was. Maar wat betekenen die sterren nou precies?

beter-leven-keurmerk-logoWanneer varkensvlees voldoet aan 1 ster Beter Leven keurmerk hebben de varkens meer ruimte gehad, namelijk 1 m2 tegenover de 0,8 m2 bij gangbare varkenshouderij. Zeugen in een kraamhok hebben 3,8 m2 ruimte en biggen in opfok 0,4 m2. Biggen mogen minimaal 23 dagen bij hun moeder blijven en worden niet gecastreerd. Er is ook beter afleidingsmateriaal aanwezig. Varkens kunnen spelen met een blok hout, touw of een koker met stro. Bij een groep van 40 varkens of meer is er stro aanwezig. Als laatste mag het transport van biggen maximaal 6 uur en het transport van vleesvarkens maximaal 8 uur duren. Bij de gangbare varkenshouderij zit hier geen limiet aan.

Benieuwd hoe het leven van een varken met 1 Beter Leven ster eruit ziet? Bekijk het filmpje van varkensboerin Elly Michiels.

beter-leven-twee-sterren-keurmerk-logoBij het 2 sterren Beter Leven keurmerk hebben vleesvarkens 1,2 m2 oppervlakte. Zeugen krijgen 2,5 m2 ruimte tegenover de 2,25 m2 bij gangbaar en 1 ster. Zeugen in een kraamhok gaan er flink op vooruit met 6,5 m2 oppervlakkte. Ook mogen zij vanaf vijf dagen los in het kraamhok. Biggen blijven minimaal 35 dagen bij hun moeder maar mogen nog wel onder verdoving gecastreerd worden. De Dierenbescherming doet nog onderzoek naar hoe ook castratie bij varkens met 2 en 3 sterren gestopt kan worden. Bij het 2 sterren keurmerk is de vloer van de stal bedekt met stro als afleidingsmateriaal en hebben de varkens een overdekte uitloop. Staarten worden niet gecoupeerd en het transport mag maximaal 4 uur voor biggen en 6 uur voor vleesvarkens duren.

 

Biggen Beter Leven Keurmerk 2 sterren

beter-leven-3-sterren-keurmerk-logoEen stal die voldoet aan 3 sterren geeft het meeste ruimte voor de varkens. Vleesvarkens hebben 1,3 m2 en biggen in opfok 0,6 m2. Zeugen krijgen 2,5 m2 oppervlakte en 7,5 m2 wanneer ze in een kraamhok liggen. Zeugen lopen al vanaf 3 dagen los in het kraamhok en mogen wanneer ze drachtig zijn in de wei. Biggen blijven minimaal 42 dagen bij hun moeder. Staarten worden niet gecoupeerd en er is stro als afleidingsmateriaal aanwezig. De varkens hebben een overdekte uitloop met meer ruimte dan bij 2 sterren. Het transport duurt maximaal 4 uur voor biggen en 6 uur voor vleesvarkens. Wil je weten hoe een varkensleven met 3 sterren eruitziet? Bekijk het filmpje van varkensboer Hans Donkers.

Bron Varkens in Nood.

 

Categorieën: Natuur, Economie, Dierenwelzijn, Voedsel, Misbruik, Achtergronden
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk