Losar Foto 1 Kindje met Tibetaans gebedsboek Losar- Schoten - BiancaOp 2 maart 2014 begon het Tibetaanse Nieuwjaar – LOSAR, het jaar van het Houten Paard. In dit overzicht een impressie van de viering in Vlaanderen en Amerika.

De Tibetanen sloten  op 28 februari en 1 maart 2014 het oude jaar (‘Guthor’)  af  met  allerlei zuiveringspraktijken om op 2 maart het nieuwe jaar te kunnen starten met een schone lei.

De spiritueel Tibetaanse leider ZH de Dalai Lama is sinds vrijdag 28 februari  voor een 3-weekse toer in de Verenigde Staten met een reeks evenementen.

Op 1 maart 2014, een dag vóór Losar werd voor de 26e keer het Forum voor de  Nobelprijs voor de Vrede georganiseerd in Minnesota, waar een dialoog plaatsvond met ongeveer 270 Chinese studenten over diverse onderwerpen, waaronder het beleid van de Tibetaanse regering in ballingschap gebaseerd op het principe van de Middenweg.

ZH de Dalai Lama was uitgenodigd door de universiteit in St.Paul, Minneapolis, om bij hen Losar te vieren.

Minneapolis is tevens  de thuisbasis van één van de grootste Tibetaanse gemeenschappen in Noord-Amerika.

Het was de eerste keer, gedurende zijn 55-jarige ballingschap, dat hij buiten India Losar vierde.

Hij werd ’s ochtends hartelijk verwelkomd door meer dan 3500 Tibetaanse Amerikanen en westerlingen in een grote hal van het  Macalester College in St. Paul.

Hierbij waren ook Amerikaanse Congresleden zoals  Keith Ellison en Betty McCollum,  de Tibetaanse Eerste Minister van de regering in ballingschap (politieke leider) Lobsang Sangay, en Noord-Amerikaanse parlementsleden van het  Tibetaanse parlement Tashi Namgyal en Norbu Samphel aanwezig.

Het Jaar van het Houten Paard 2141 werd ingeluid met boeddhistische gebeden, Tibetaanse zang, traditionele dansen en speeches.

De nieuw verkozen vrouwelijke burgemeester van Minneapolis, Betsy Hodges, verklaarde officieel de Tibetaanse nieuwjaarsdag tot ‘De Dalai Lama dag van Vrede en Mededogen’.

Ook sprak ze haar zorg uit met betrekking tot de mensenrechten in Tibet en deed een een oproep aan de Chinese Communistische regering om haar hardhandige optreden te beëindigen en een inhoudelijk dialoog aan te gaan met ZH de Dalai Lama om zodoende  via onderhandelingen tot een oplossing te komen.
De Dalai Lama zei dat transformatie van de geest en de manier van denken de belangrijkste kern is van het boeddhisme. 

Op dezelfde dag  ontving hij een eredoctoraat  van het Macalester College in St. Paul, Minneapolis, voor zijn werk voor de vrede in de wereld.

Losar in Vlaanderen

Losar foto 6; tempel buiten Schoten - losar - BiancaTerwijl het in Minneapolis 10 graden onder nul was en sneeuwde, genoten zo’n  500 Tibetanen, velen in hun schitterende Tibetaanse traditionele kostuum,  van de zonnestralen in de prachtig en kleurrijk gedecoreerde Tibetaanse tempel van het Tibetaanse Instituut  ‘Karma Sonam gyamtso Ling’  in Schoten, bij Antwerpen.

Vuurpuja

Losar foto 7 vuurpuja Losar Schoten - BiancaOnder leiding van lama Kugma Sangsol werd in de tempeltuin een vuurofferceremonie (rookoffers) gehouden met een temperatuur van 10 graden boven nul.

Het is een ritueel dat de omgeving zuivert, zegeningen schenkt en wereldvrede en harmonie bevordert. Het is oorspronkelijk afkomstig uit de Indiase traditie en speelt al vele eeuwen een belangrijke rol in de Boeddhistische Tantrische praktijken.

De ceremonie lijkt op een kerstboomverbranding, want  er worden ook jeneverbestakken verbrand. De volwassenen staan stil bij de diepere betekenis, maar voor de kinderen is het gewoon dolle pret om een keer met vuur te kunnen spelen. Maar dan wel onder toezicht.

Het doel van de vuurpuja is om negatieve energie door eigen actie, met name gebroken geloften en alle ongunstige omstandigheden, te verwijderen.

De dharmapalas (beschermers)  worden geprezen in zang en om zegeningen gevraagd.

Losar foto 8 Close up vuur Losar Schoten- BiancaDe diverse offerandes, die men zelf heeft meegenomen, worden in het vuur geworpen en  ieder ingrediënt heeft  een eigen specifiek doel:

 • Wierook ter bescherming en voor een hogere status;
 • Boter voor welvaart;
 • Brandhout geeft  moed;
 • Kusha gras is ter bescherming;
 • Mosterdzaad verwijdert obstakels;
 • Rijst verhoogt de verdiensten;
 • Rijst met gerstepap geeft geluk;
 • Sesamzaad elimineert de negatieve daden;
 • Peulvruchten verhoogt de levenskracht;
 • Tarwe elimineert ziekten;
 • Kweekgras voor langere levensduur;
 • Melk en gerstepap vergroot  wijsheid;
 • Gerstemeel voor voorspoed en goede oogst;
 • Gepelde gerst geeft kracht;
 • Geplette gerst vergroot de macht;
 • Alles wat gebaseerd is op Tsampa (gerst gemixt met thee en boter) brengt alle soorten van geluk.
 • Ook Khata’s (zijden sjaals) en gebedsvlaggetjes ter scherming voor het nieuwe jaar kan worden aangeboden.

Alle materialen dienen schoon, de granen gewassen en gedroogd, de boter geklaard en brandhout vrij van levende beestjes te zijn.
Het is belangrijk dat er innerlijk contact wordt gemaakt  waardoor  oude gewoonten en overtuigingen worden losgelaten.
De aangeboden offers worden gevisualiseerd als symbolen van wijsheid en innerlijke geluk.

Losar foto 9 Lama gebed losar 2014 Tempel Schoten - BiancaLosar Foto 10 Tempel binnen Losar puja publiek Schoten- BiancaHet was een dag met speeches, zoete rijst met rozijnen, gebeden en een gezellige ontmoeting. En net als vorig jaar was de tempel weer overvol en zaten de bezoekers tot  in de hal en zelfs op de trap of in de tempeltuin. Sommigen gingen maar terug naar huis, omdat er geen plaats meer was.

 

 

 

 

Losar Foto 11 Tempel Schoten Losar Speech Thupten Phegyal - BiancaSpeeches van o.a. de voorzitter  Thupten Phegyal van de Tibetan Community Belgium.

De drie belangrijkste dagen van het Tibetaans Nieuwjaar zijn nu voorbij en het Jaar van het Houten Paard 2141 werd verwelkomd.

 Het leven is als een kleurrijk tapijt.
Soms lopen er draden van verdriet en pijn dwars doorheen. Laat die draden niet het beeld, het ontwerp bepalen, maar creëer en weef ook zelf in het nieuwe jaar de draden van vreugde en liefde in het tapijt.

Losar foto 12 meisje devotion Losar tempel Schoten - BiancaElk verhaal heeft een einde, in het leven heeft elke einde een nieuw begin.

De foto’s in de Verenigde Staten zijn gemaakt door Sonam Zoksang.

In België door Bianca Visser.

Meer informatie over Losar, lees het artikel van 3 maart 2014

Categorieën: Achtergronden, Boeddhistisch leven, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk