• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Voedsel » Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

10 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Van de week probeerden we de vegetarische gehaktballetjes in satésaus van Unox, ontstaan uit een samenwerking met de Vegetarische Slager. Bonuspunt voor Unox: de vega-skeptische dochter vond de balletjes lekker. Hoewel de balletjes in structuur erg op vlees lijken en prima smaken, is de satésaus helaas veel te zout en te zoet. Eigenlijk zoals satésaus uit de winkel altijd smaakt en waarschijnlijk de meeste soepen en sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Voor zover ik dat kan beoordelen op basis van sporadisch proeven. Dat is jammer voor de balletjes van Unox, want lekkere satésaus maken is helemaal niet moeilijk.

Men neme een eetlepel olie, fruit een klein gesnipperd uitje, eventueel een teentje knoflook uit de knijper erbij, wat Indische kruiden naar smaak (bij voorbeeld koenjit, ketoembar, sereh, laos, djinten en/of djahé), eventueel wat sambal als je van pittig houdt, een flinke schep pindakaas (liefst eentje zonder toegevoegde suiker), even roeren, en dan zoveel water toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Op laag vuur nog even aan de kook brengen, bij twijfel of de ui al gaar is even nog een paar minuutjes laten doorkoken, en op smaak brengen met een scheut ketjap en eventueel nog een drupje citroensap of scheutje azijn. Waarschijnlijk is de saus nu al zout genoeg door het zout in pindakaas en ketjap, anders nog een snufje zout toevoegen. Op basis van ingrediënten die de meesten van ons standaard wel in huis hebben, en het maken van de saus kost nauwelijks meer tijd dan het opwarmen van saus uit een potje of pakje. Lekker met gekookte of gestoomde groente en rijst. Met eventueel nog wat (cassave) kroepoek erbij een complete maaltijd, ook zonder ballen. En een restje pindasaus wordt de volgende dag in een handomdraai een portie pindasoep (doe er wat hete groentebouillon bij, klaar!).

Maar eigenlijk wilde ik het hier hebben over guacamole. Ik ben dol op avocado, eet ze wel eens als lunch of in de salade, in combinatie met bijvoorbeeld geroosterde pijnboompitten.

Belangrijk is dat de avocado’s goed rijp zijn. Dat betekent: avocado’s kopen en gebruiken op het moment dat ze rijp geworden zijn op de fruitschaal (naast bananen leggen schijnt het proces te versnellen).

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt. Gekregen van een Mexicaanse vriendin.

Een combinatie van groente uit de oven, een frisse salade, en guacamole is een complete maaltijd. Ook lekker met tortillachips en iets chili-con/sin carne-achtigs.

Ingrediënten (hoofdmaaltijd 2 personen): 2 rijpe avocado’s, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 1 tomaat, snufje zout, ½-1 eetlepel sap van limoen of citroen.

beter-guacamole-december-2016Maak de avocado open door met een mes rondom in te snijden, de helften van elkaar te halen, de mespunt in de pit te prikken en de pit zo los te wrikken, wat gemakkelijk gaat bij een goed rijpe avocado. Schep nu met een eetlepel het vruchtvlees uit de schil. Prak. Er mogen nog stukjes in zitten. Meng met een heel fijn gesneden sjalotje, knoflook uit de knijper, en tomaat in kleine blokjes gesneden. Voeg naar smaak nog wat zout en limoen- of citroensap toe. Klaar!

Groenten uit de oven: meng in een kom stukken winterwortel, knolselderij, aardappel, zoete aardappel, pastinaak, pompoen, ui etc. met wat zout, eventueel kruiden (rozemarijn is lekker) en een scheut olijfolie, en bak ca. 30 minuten in de oven op 200 graden. Voel of alles gaar is en bak eventueel nog even tot de groente bruine randjes krijgt.

De foto van de satésaus is helaas mislukt. Op de foto zoete aardappel uit de oven met guacamole en een bladje koriander.

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Jana Verboom, sausjes

Lees ook:

  1. Jana- Pompoenpitten roosteren
  2. Jana- Wat at de Boeddha?
  3. Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
  4. Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.