• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Broeder in de pan

Broeder in de pan

18 juli 2014 door Joop Ha Hoek

Geertrui TimmersMijn Rotterdamse oma  Trui *1891 bakte vroeger toen ik nog een klein jongetje was Broeder in de Pan. Nee, geen Alva of inquisitie. Maar een lekker brood. In mijn beleving goot ze in een gietijzeren braadpan wel een liter slaolie, deed daar het deeg in en zette de pan op een oliestel (een brander met olie en een lont, mogelijk petroleum, tegenwoordig lampenolie, zeg maar een sudderpit). Na lange tijd garen was de Broeder klaar  en de olie in het baksel getrokken. De smaak weet ik me nog goed te herinneren: een lekker vet brood. Slecht voor hart en bloedvaten, maar o zo lekker. Mijn oma- ze werd 93,  was in mijn ogen een echte keukenprinses en maakte ook zelf haar eigen advocaat. Op feestjes, als de gasten al aan tafel zaten. In een geëmailleerde emmer deed ze brandewijn, eieren, vanillesuiker en nog wat spullen, met een houten garde klopte ze het mengsel door mekaar. En daarna werd het direct opgediend. Wij, haar kleinkinderen, kregen ook een glaasje. Oma keek niet zo nauw. Ze rookte ook –Miss Blanche- en had een tatoeage op een van haar armen.  Ze was een vrouw om voor duizend kilo van te houden en dat deed ik ook. Dit recept haalde ik van Wikipedia, volgens mij benadert dit het dichtst oma’s recept. Maar op internet zijn vele varianten te vinden. Met noten, spijs, amandelschaafsel, spek in plaats van olie.

Ingrediënten Broeder in de pan

  • 250 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 200 ml. melk
  • 75 gram blauwe rozijnen
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 ei
  • slaolie
  • stroop

De hoeveelheden kunnen verschillen van plaats tot plaats. Er zijn West-Friese, Overijsselse  en Brabantse en nog veel meer varianten.

Bereiding

Deeg Broeder in de Pan.
Deeg Broeder in de Pan.

Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op met wat lauwe melk. Giet de gistoplossing bij de bloem en doe het ei erbij. Al roerend de rest van de lauwe melk er bij gieten tot het een mooi glad beslag is. Het beslag 1 uur afgedekt met een vochtige doek op een warme plek laten rijzen. Was de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Schep de rozijnen door het beslag. Laat in een braadpan met een middellijn van circa 20 cm. 1 eetlepel slaolie goed warm worden. Die slaolie is vanwege de specifieke smaak erg belangrijk. Doe het beslag in de pan en bak de onderkant van de broeder op hoog vuur snel bruin. Zet het vuur laag en laat de broeder in 1 uur gaar worden. Neem een breinaald en prik daarmee in het gebak om te zien of het gaar is. Neem de broeder uit de pan. Doe nog een eetlepel olie in de pan en bak ten slotte ook de andere kant van de broeder mooi bruin. Verwarm de stroop, naar gewenst met een beetje boter.

Klaar en gaar, de olie is verdwenen.
Klaar en gaar, de olie is verdwenen.

De broeder dient warm geserveerd te worden met de warme stroop. In de Zaanstreek werd het broederbeslag in een natte broederzak gedaan, waarna het geheel in een pan water twee uur werd gekookt. De broeder werd met een draadje in plakken gesneden en met een sausje van boter en stroop geserveerd. Broeder kan als hoofdmaaltijd of als toetje dienen. De broeder kan ook in een zak of in een cakevorm gekookt worden. Eet smakelijk en breng bij het eten een toast uit op mijn  oma.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Broeder in de Pan, joop hoek, recept, slaolie

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  2. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  3. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  4. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Sjoerd Windemuller zegt

    18 juli 2014 om 11:53

    Hallo Joop
    Dit roept heerlijke herinneringen op aan mijn jeugd. Op mijn verjaardag mocht ik kiezen en verse in de schil gebakken nieuwe aardappeltjes met botersla en broeder toe waren mijn favoriete recept.
    Mijn moeder gebruikte zelfrijzend bakmeel en dat ging ook erg goed.
    Bruine suiker en roomboter er op is ook heerlijk.

  2. Joop Ha Hoek zegt

    18 juli 2014 om 14:14

    Wat leuk, Sjoerd, soms zijn herinneringen zo lieflijk. Ik moet vandaag de hele dag al aan mijn grootouders denken. Zo’n opa en oma wens je iedereen toe.

    • Sjoerd Windemuller zegt

      18 juli 2014 om 17:03

      Bij ons noemden wij het dikke koek. Zo had mijn moeder dat van haar moeder geleerd. Mooi inderdaad zulke herinneringen. Ik ga binnenkort mijn best doen als mijn kleinzoons bij ons logeren. Joop, je hebt een traditie wakker gemaakt!

Primaire Sidebar

Door:

Joop Ha Hoek

Joop Ha Hoek, volger van de dhamma en redacteur. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527
    • Officiële lancering van het herintroductieproject van de Gele Komkommer

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.