Wat gaf de Dalai Lama vandaag in Rotterdam Ahoy zijn gehoor mee? Een korte samenvatting door Bianca Visser.
”Alle zeven miljard mensen hier op aarde wensen geluk en willen niet lijden”, aldus ZH de Dalai Lama. Op primair niveau zijn we allemaal gelijk, op secundair niveau zijn we echter verschillend. De grondwet van India is gebaseerd op seculaire ethiek.
Tibetanen gebruiken te veel rituelen en ceremoniën, maar daar gaat het niet om. Je moet je menselijke intelligentie gebruiken om je houding en je gedachten te transformeren. Meer logica en je minder met citaten bezighouden. Niet zomaar de woorden van Boeddha klakkeloos aannemen, maar zelf onderzoeken. De oorzaken en omstandigheden waarin iets gebeurt zijn belangrijk. Het lijden komt niet zonder reden en is ook niet blijvend. Er is een onderlinge verbondenheid.
De Vier Edele Waarheden zijn het tegenwicht.
1. Het bestaan van lijden
2. De oorzaken van lijden.
3. De oorzaken van lijden opheffen.
4. Het volgen van de Ware Pad (reduceren van de tien negatieve activiteiten die bij wereldreligies ook worden benoemd: niet doden, stelen, liegen etc.)
De strijd tegen onwetendheid is inzicht hebben in de leegte (vrij van gehechtheden).
Tibetanen gebruiken te veel rituelen en ceremoniën, sacrale dansen en muziekinstrumenten, maar daar gaat het helemaal niet om. Het is belangrijker te weten hoe we met emoties omgaan. De Dalai Lama zegt dat de bevordering van seculaire ethiek, dat gebaseerd is op de eenheid van de mensheid, de sleutel is om duurzame vrede en geluk in de wereld te brengen. Eenheid is nodig, want we zijn sociale wezens en hebben recht op geluk. Dit is ons geboorterecht.
We leven nu in de 21-ste eeuw en er is op technische gebied veel ontwikkeld, maar er zijn nog veel problemen. De problemen die de mensheid zich aandoet, komt voort uit onze eigen scheppingskracht. Meestal zien we de oorzaken van ons lijden buiten onszelf en daarom willen we de situaties en de mensen om ons heen te veranderen. Onze enige ‘vijand’ of ‘demon’ ligt echter in onszelf, het zijn onze angsten en verwachtingen. Het zijn onze eigen negatieve denkpatronen waarin we vastzitten.
Het gebed is voor alle religies, maar volgens het boeddhisme is er geen concept van schepper. Boeddha is niet je meester. Boeddhisten dienen zich te richten op het echte luisteren, contemplatie en meditatie volgens de leer van Boeddha. Boeddha sprak tot verschillende groepen mensen , zijn leerredes en gesprekken baanden de weg naar het inzicht. Dit inzicht moet iedereen op eigen kracht bereiken.
Het resultaat hangt af van het feit of je het moment waarop je je nu in je leven bevindt begrijpt. Het Pad is als het ware de behandeling van onze ‘ziekte’. Het serieus bestuderen en beoefenen van de leer is de enige manier om mentaal en fysiek geluk te bereiken.
Er zijn verschillende niveaus van wijsheid en kennis, maar het is belangrijk het eerste niveau van de geest te leren kennen. Dan gaan we telkens vanzelf naar een hogere niveau. De kwaliteit van de geest ontstaat door de kennis en brengt ons door zelfondervinding tot een wezenlijke ervaring.
We moeten in het belang van de hele mensheid rekening met elkaar houden, in plaats van denken in tegenstellingen van ‘wij tegen zij’. Dit is namelijk de basis van verdeeldheid tot ‘vriend en vijand’ met oorlog als gevolg. Geweld creëert altijd haat en haat creëert weer geweld. De vijand wordt door geprojecteerde vooroordelen in stand gehouden. De wereldvrede zal niet tot stand komen door alleen maar te bidden, we moeten samen acties ondernemen. Negentig procent is negatieve projectie, maar ook positieve gedachten zijn projecties.
Je kunt je karma niet zomaar schoonspoelen. Door intensief zelf de praktijk te beoefenen en de verschillende stadia van de zelfontwikkeling te doorlopen kan je je karma zuiveren.
Het boeddhisme (ook Hindoeïsme) heeft het idee van bevrijding op basis van het eigen bewustzijn. Het proces van het bereiken van de bevrijding met behulp van onze verlichtingsgeest en de compassie is er op gericht alle levende wezens van lijden te bevrijden ( bodhicitta). Een altruïstische motivatie is van groot belang om daartoe te kunnen evolueren.
Lees de recensie ‘Vrij van Religie’(herhaald in deze krant geplaatst):
https://boeddhistischdagblad.nl/23339-nieuw-boek-van-dalai-lama-vrij-van-religie/
Lees meer hierover in de gratis uitgave “Drie Hoofdzaken van het Pad’ door de grote spirituele leraar Lama Tsong Khapa dat ter gelegenheid van het bezoek van ZH de Dalai Lama aan Nederland op 11 mei 2014 werd uitgereikt.
Was je er niet bij in de AHOY en wil je het boekje lezen? Ga naar: http://boeddhistischeboeken.nl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=386
sjoerdtje de vries zegt
langs deze weg wil ik het “boeddistisch dagblad” bedanken voor de mooie berichtgeving omtrent het bezoek van de Dalai Lama.een mooie stap vooruit. sjoerdtje de vries