‘Het lijkt erop dat veel mensen, gedwongen in een omgeving van e-connecties, volledig vergeten zijn wat menselijke connectie betekent.’
De virale video waarin de Dalai Lama een kind vraagt om aan zijn tong te ‘zuigen’ – en de daaropvolgende publieke verontwaardiging – heeft ertoe geleid dat honderden Tibetanen naar buiten treden en het de wereld vertellen: Het is niet wat het lijkt.
In het weekend ging een bewerkte video van een interactie van 28 februari tussen de 87-jarige spirituele leider en een Indiase jongen viraal, waardoor veel van de 6,7 miljoen Tibetanen over de hele wereld ontsteld raakten over de manier waarop hun taal en cultuur verkeerd werden geïnterpreteerd.
In de video is te zien hoe de jongen de Dalai Lama om een knuffel vraagt, waarna de leider hem zegent, hem vraagt hem te kussen en zijn tong uitsteekt met de woorden: ‘Zuig mijn tong’. Mensen over de hele wereld verwijten de Nobelprijswinnaar voor de Vrede dat hij zich ongepast gedraagt en zelfs een pedofiel is.
Tibetanen vertelden VICE World News dat de betekenis van deze gebruikelijke uitdrukking, die wordt gebruikt om kinderen te plagen en te onderwijzen, volledig verloren is gegaan in de culturele interpretatie en de Engelse vertaling ervan. De juiste uitdrukking in het Tibetaans voor deze grap is ‘Che le sa’, wat grofweg vertaald ‘Eet mijn tong’ betekent. Engels is de tweede taal van de Dalai Lama en Indiase persbureaus hebben eerder gemeld dat de leider tijdens openbare evenementen in gebroken Engels spreekt.
In 2000 zei de Dalai Lama volgens The Indian Express dat hij op 48-jarige leeftijd Engels begon te leren. ‘Gebroken Engels helpt me beter te communiceren en zorgt voor gelach als ik fouten maak’, zo wordt hij geciteerd.
In een Youtube-video legt Jigme Ugen, een Tibetaanse vluchteling van de tweede generatie die in de VS woont, uit hoe dit vertoon van genegenheid is ontstaan uit een spel dat Tibetaanse ouderen en kinderen met elkaar spelen. Kinderen die naar hun grootvader toegaan, wordt bijvoorbeeld gevraagd het voorhoofd van hun grootvader te kussen, hun neus aan te raken en hem te kussen.
‘Dan zegt [de grootvader] dat ik je alles heb gegeven, dus het enige wat overblijft is dat je mijn tong opeet,’ zei Ugen. ‘Het kind krijgt waarschijnlijk nooit het snoep of het geld, maar krijgt een mooie les over leven, liefde en familie.’
‘Het lijkt erop dat veel mensen in deze turbulente tijden, gedwongen in een omgeving waar we mensen virtueel ontmoeten en e-connecties maken, volledig vergeten zijn wat menselijke connectie betekent,’ voegde Ugen eraan toe in de video.
Tsering Kyi, een in de VS gevestigde Tibetaanse journalist, vertelde aan VICE World News dat in de Tibetaanse cultuur het uitsteken van de tong een ‘teken van respect of overeenstemming’ is, dat teruggaat tot de legende rond een wrede 9e eeuwse koning, Lang Dharma, die een zwarte tong had.
‘Sindsdien laten mensen hun tong zien als een manier om te zeggen dat ze niet zijn zoals Lang Dharma,’ zei ze. ‘Het is een teken van zegen,’ voegde ze eraan toe. ‘Als een kind een oudere man wil omhelzen, voldoet de oude man, en geeft dan een kus zoals een grootvader of een vader zou doen, en speelt met het kind.’
Kaysang is een Tibetaanse feministische opvoeder in India en vertelde VICE World News dat ‘suck my tongue’ in het Tibetaans ook een spel is voor de ouderen om brutale kinderen ervan te weerhouden hen te pesten. ‘Het woord ‘zuigen’ in de Tibetaanse taal is ‘jhip’, en dat is geen woord dat in onze cultuur wordt geseksualiseerd,’ zei ze.
Kaysang werkt aan de preventie van seksueel misbruik van kinderen in de Tibetaanse en Himalaya gemeenschappen en zei dat het ‘schrijnend’ is dat een onschuldige uitdrukking in hun cultuur wordt gelijkgesteld met pedofilie.
Lees hier het hele Engelstalige artikel https://www.vice.com/en/article/jg5854/tibetans-explain-what-suck-my-tongue-means-dalai-lama-viral-video
Joost zegt
Ja mooi deze uitleg. Zeker voor de mensen die op 11april een nogal hard oordeel over de Dalai Lama uitspraken. Zo zie je maar weer , nooit te oud om te leren.