• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing earth of the heart- Pompoenpitten roosteren

Refreshing earth of the heart- Pompoenpitten roosteren

22 oktober 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit. Rooster ze één keer in de oven of in de pan en je zult ze echt nooit meer weggooien, roepen de receptenschrijvers in koor. Al een hele poos bekeek ik de pitten argwanend bij het schoonmaken van mijn pompoenen. Dat kan toch niet lekker zijn? Ik besloot het eens uit te zoeken. Ten slotte was ik ook sceptisch toen iemand 25 jaar geleden tegen me zei dat je pompoenen niet hoeft te schillen. Ik heb sindsdien nooit meer een pompoen geschild. Hooguit wordt een lelijk stukje weggesneden.

Beter pompoenpitten 2 tekening Jana

Pompoenen, ik had ze al eerder de lotusbloemen onder de groenten genoemd. Pompoenplanten houden van composthopen en dergelijke voedselrijke plekjes en zetten de compost met behulp van zonlicht en water om in een heerlijke groente. Hoe meer compost, des te beter de pompoenen. Maar wat doen wij vervolgens met het meest voedselrijke deel van de pompoen? Juist, de pitten, die gooien we meestal weg. Pompoenpitten bevatten veel vitaminen en mineralen, net als andere noten en zaden. Weggooien is zonde. Pompoenpitten gebruiken in plaats van weggooien past bovendien helemaal in mijn streven om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Op het Internet kom je tegenstrijdige adviezen tegen. Goed schoonmaken. Niet goed schoonmaken. Niet wassen want dan spoel je de voedingsstoffen weg. Goed wassen. Koken voor het roosteren. Drogen voor het roosteren. Weken in zout water. Kort (10 minuten) roosteren op 180 graden. Lang (1 uur) roosteren op 135 graden.

Ik ging te rade bij mijn kookboeken. Mijn eerste poging mislukte jammerlijk: het eerder besproken kookboek Koken met restjes is leuk  geeft een recept waarbij de pompoenpitten drie kwartier op 200 graden geroosterd worden. Dat leek me wat veel dus ik halveerde de tijd, maar ook toen waren de pompoenpitten helaas al verkoold. Het moet dus veel korter of op veel lagere temperatuur. Een minpuntje voor dit verder goede boek.

Het recept van Jamie Oliver  (hieronder mijn versie ervan) leidde wel tot een goed resultaat:

  1. Haal met een lepel de pitten uit de pompoen
  2. Verwijder zoveel mogelijk van de draden die om en tussen de pitten zitten
  3. Spoel de pitten in een bak met water, over het algemeen gaan de pitten drijven en zakt het vruchtvlees naar de bodem. Schep dus de pitten van het wateroppervlak en gooi de draden weg. Herhaal dit zo nodig met een bak vers water. Het geeft niet als er nog wat sliertjes aan zitten.
  4. Laat de pitten uitlekken en spreid ze uit om te drogen.
  5. Verhit de oven op 180 graden
  6. Vermeng de pitten met een snuf zout, kruiden naar keuze (bij voorbeeld chilipoeder, paprikapoeder, venkelzaad of korianderzaad) en een scheutje olijfolie
  7. Rooster de pitten 10 minuten of tot ze goudgeel worden, soms ploffen en springen ze net als popcorn rond in je oven.
  8. Laat afkoelen en serveer bij de salade, de soep, als snack, of bewaar voor later in een luchtdichte verpakking.
pompoenpitten geroosterd met paprikapoeder
pompoenpitten geroosterd met paprikapoeder

Ik had verse pitten van een flespompoen en al wat oudere pitten van een gewone oranje Hokkaido pompoen. Ik heb de helft van de pitten geroosterd zonder te koken en de helft heb ik eerst 10 minuten gekookt en daarna 10 minuten in een warme oven laten drogen, voor ze te mengen met kruiden, olie en zout, en te roosteren. Alles was lekker. De gekookte pitten waren iets zachter. De flespompoenpitten waren ook iets zachter, maar dat kan er aan liggen dat de Hokkaidopompoenpitten al een kleine week hadden liggen drogen voor ik ze ging roosteren. Dat bleek te leiden tot hier en daar harde stukjes.

pompoenpitten geroosterd met chilipoeder en korianderzaad
pompoenpitten geroosterd met chilipoeder en korianderzaad

Conclusie: gebruik verse pitten, kook oudere pitten eventueel voor, en gooi, ik zeg het alle anderen na, nooit meer je pompoenpitten zomaar weg, want complot of niet, geroosterde pompoenpitten zijn lekker, het is zo gebeurd (je kunt ze meeroosteren met het vruchtvlees) en het recept is simpel. Let wel op dat het niet te hard gaat, iedere oven is anders, maar mik op ongeveer 10 minuten op 180 graden.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: pompoenpitten

Lees ook:

  1. Jana- Pompoenpitten roosteren
  2. Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren
  3. Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)
  4. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.