Mieke Vervecken schrijft in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.
Mieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.
Het is zomers warm de komende dagen.
Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
In de zomer zoekt ons lichaam verkoeling: we staan vroeger op, gaan wandelen onder de bomen of duiken in fris water. In onze menu’s brengen we afkoelende toetsen, maar we zorgen er ook voor dat we de mineralen die we verliezen door zweten terug aanvullen.
Het drinken van ijsgekoelde dranken en het eten van ijsjes roepen zomerse taferelen op. Nochtans is dat niet de beste manier om je lichaam af te koelen. IJs blokkeert het spijsverteringsstelsel, en je lichaam moet extra energie opzoeken om het koude voedsel op 37 graden (jou lichaamstemperatuur) terug te brengen. Anderzijds is de gewoonte om te barbecueën met veel vlees ook niet echt aangewezen: vlees geeft erg veel vuur –energie in je lichaam, en dat vraagt dan naar suiker, alcohol of andere meer afkoelend voedsel om balans te maken. We leven in woelige tijden, en ook in onze eet- en leefgewoontes zien we vele extremen. Vlees en ander dierlijk voedsel verwarmt ons lichaam: het is dus meer aangewezen in de winter, in koude oorden of in berggebieden.
Wat kunnen we nu eten in onze gebieden in de zomer?
We gaan zeker lichtere kookstijlen gebruiken: licht blancheren, stomen, kort persen, lichte pikkels en rauwkost.
Ik hou ontzettend van salades; maar salades betekent voor mij niet wat rauwkost met een dressing. Ook in een salade gebruik ik zeker 3 to 4 kookstijlen; zo is een salade een snel bijna volledige maaltijd, die je lichaam afkoelt en je voedingstoffen aanvult.
Yin en yang zomerse salade. Samen met brood, noedels of een graangerecht is dit een volledige maaltijd
Ingrediënten voor 4 personen:
- ½ krop ijsbergsla of rode sla
- 6 blaadjes paardenbloem of weegbree, fijn gesneden
- 1 kop wortelen, in blokjes gesneden en kort gekookt. Koud afgespoeld
- 1 kop boontjes, kort geblancheerd of gestoomd, koud afgespoeld
- 1 kop mais (uit glas)
- 12 kop groen van prei: fijn gesneden en kort gesauteerd in olijfolie met zout
- ½ kop gerookte tofu: in blokjes gesneden en gemarineerd in 1 kl. shoju, enkele druppels mirin en rijst-of appelazijn. Marineer ½ uur.
- 2 El zuurkool
- 1/3 kop pompoenpitjes, licht geroosterd
- 1 zure appel, geraspt en besprenkeld met citroensap en wat rijst malt
- Wat Oost-Indische kersbloemen of madeliefjes, ter versiering en bijzondere smaaktoets
Werkwijze:
Salade
Sauteer de wilde groenten kort in olijfolie en voeg een weinig shoju toe. Laat koud worden. Breek de salades, en meng er de wilde groeten onder. Schik in een kom. Meng alle andere ingrediënten en leg bovenop de salade
Dressing, kan voor alle groenten gebruikt worden, alsook voor pasta’s.
Meng 1 ½ eetlepel witte amandelpasta met 3 eetlepels appelsap en ½ kl. oemebosipasta (of wat zout). Goed mengen. Je kan eventueel ook fijn gesnipperde peterselie of bieslook toevoegen. Je doet de dressing op de salade, net voor je eet, want dit ‘levend’ voedsel gaat snel fermenteren.