• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.

10 juli 2015 door gastauteur

Mieke Vervecken schrijft vanaf vandaag in juli en augustus-in verband met de vakantie van Jana Verboom, in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.

Mieke VerveckenMieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond  koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

 

Het is zomer!

Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.

In de zomer zoekt ons lichaam verkoeling: we staan vroeger op, gaan wandelen onder de bomen of duiken in fris water. In onze menu’s brengen we afkoelende toetsen, maar we zorgen er ook voor dat we de mineralen die we verliezen door zweten terug aanvullen.

Het drinken van ijsgekoelde dranken en  het eten van ijsjes  roepen zomerse taferelen op. Nochtans is dat niet de beste manier om je lichaam af te koelen. IJs blokkeert het spijsverteringsstelsel, en je lichaam moet extra energie opzoeken om het koude voedsel op 37 graden (jou lichaamstemperatuur) terug te brengen.  Anderzijds is de gewoonte om te barbecueën met veel vlees ook niet echt aangewezen: vlees geeft erg veel vuur –energie in je lichaam, en dat vraagt dan naar suiker, alcohol of andere meer afkoelend voedsel om balans te maken. We leven in woelige tijden, en ook in onze eet- en leefgewoontes zien we vele extremen. Vlees en ander dierlijk voedsel verwarmt ons lichaam: het is dus meer aangewezen in de winter, in koude oorden of in berggebieden.

Wat kunnen we nu eten in onze gebieden in de zomer?

We gaan zeker lichtere kookstijlen gebruiken: licht blancheren, stomen, kort persen, lichte pikkels en rauwkost.

Mieke Vervecken zure appelsIk hou ontzettend van salades; maar salades betekent voor mij niet wat rauwkost met een dressing. Ook in een salade gebruik ik zeker 3 to 4 kookstijlen; Zo is een salade een snel bijna volledige maaltijd, die je lichaam afkoelt en je voedingstoffen aanvult.

Yin en yang zomerse salade.  Samen met brood, noedels of een  graangerecht is dit een volledige maaltijd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ krop ijsbergsla of rode sla
  • 6 blaadjes paardenbloem of weegbree, fijn gesneden
  • 1 kop wortelen, in blokjes gesneden en kort gekookt. Koud afgespoeld
  • 1 kop boontjes, kort geblancheerd of gestoomd, koud afgespoeld
  • 1 kop mais (uit glas)
  • 12 kop groen van prei: fijn gesneden en kort gesauteerd in olijfolie met zout
  • ½ kop gerookte tofu: in blokjes gesneden en gemarineerd in 1 kl. shoju, enkele druppels mirin en rijst-of appelazijn. Marineer ½ uur.
  • 2 El zuurkool
  • 1/3 kop pompoenpitjes, licht geroosterd
  • 1 zure appel, geraspt en besprenkeld met citroensap en wat rijst malt
  • Wat Oost-Indische kersbloemen of madeliefjes, ter versiering en bijzondere smaaktoets

 

Werkwijze:

Salade

Mieke Vervecken PaardenbloemenSauteer de wilde groenten kort in olijfolie en voeg een weinig shoju toe. Laat koud worden. Breek de salades, en meng er de wilde groeten onder. Schik in een kom. Meng alle andere ingrediënten en leg bovenop de salade

Dressing, kan voor alle groenten gebruikt worden, alsook voor pasta’s.

Meng 1 ½ eetlepel witte amandelpasta met 3 eetlepels appelsap en ½ kl. oemebosipasta (of wat zout). Goed mengen. Je kan eventueel ook  fijn gesnipperde peterselie of bieslook toevoegen. Je doet de dressing op de salade, net voor je eet, want dit ‘levend’ voedsel gaat snel fermenteren.

Meer recepten vind je hier

Appels onder boom fruit appelboom

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: koken, macrobiotisch, Mieke Vervecken, zomer, zomersalades

Lees ook:

  1. Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
  2. Ardan – linzenruiten
  3. Mieke- salade sushi
  4. Mieke- salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Leven in Thailand: Heb je geen tent?
  • Niet-weten is geen dogma
  • Beeldschets
  • Ontwaand
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens