• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Dierenwelzijn » Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip

12 februari 2022 door Anneke Comello

BD- redacteur Joop Hoek schreef over het lastige dilemma van de ‘nieuwe kip’, die weliswaar een beter welzijn heeft en minder antibiotica krijgt, wat positieve gevolgen voor de volksgezondheid met zich meebrengt (namelijk minder kans op gevaarlijke resistente ziekteverwekkers), maar ook door extra uitstoot van methaan bijdraagt aan meer klimaatverandering.

De nieuwe kip leeft namelijk langer, poept dus ook meer, en zorgt zo voor meer broeikasgas. Een verbetering qua dierenwelzijn, maar een negatieve bijdrage aan het klimaat: hoe kan je het nog goed doen vraag ik me vaak af? Een hele eenvoudige uitweg uit dit eeuwige dilemma is natuurlijk wat Joop aan het einde ook opperde, gewoon geen vlees meer eten. Maar voor veel mensen, ook voor mijzelf, is dat een lastige stap om helemaal te maken.

En als je al kiest voor geen vlees meer eten, kies je dan voor vegetarisch of veganistisch? Vegetarisch impliceert minder dierenleed omdat je ervoor kiest geen dieren te eten die gefokt worden voor de slacht, maar je eet wel zuivel en eieren, wat ook veel dode dieren oplevert en slechte onnatuurlijke leefomstandigheden. Dat aan het einde van het legkipleven of melkkoeleven ook die kip en koe geslacht worden, vergeet men voor het gemak bovendien vaak… Als je echt voor dierenwelzijn wilt gaan én minder milieubelasting, dan kun je inderdaad, zoals Joop schrijft, maar beter gaan voor een handje bonen.

Toch zou ik daar nog een andere middenweg aan toe willen voegen, mijn eigen oplossing (voor nu). Als je toch af en toe wat vlees wilt eten (en zeker als je vegetariër bent en daarmee wel gebruik maakt van legkippen) kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Daarom in deze blog een recept voor in mijn ogen de meest duurzame vorm van vlees eten, kippensoep, helemaal als je een snelkoker of slowcooker gebruikt om het energieverbruik van het koken te minimaliseren. Ik kies dan wel voor een biologische soepkip, aangezien ik ook af en toe biologische eieren eet. Ik kies dan voor biologisch uit bovengenoemde antibiotica-overwegingen en ook de kwestie van voer: veel dieren worden – deels – gevoerd met soja en het is uit veel onderzoek toch wel duidelijk dat biologische soja een veel beter alternatief is dan ‘standaard’ sojaverbouw, die voor grootschalige ontbossing, monocultuur en allerlei andere wantoestanden zorgt.

Ingrediënten basisbouillon:

  • 1 biologische soepkip
  • 1 eetlepel korianderzaad (je kan ook een theelepel gemalen koriander nemen)
  • 2 anijssterren
  • 3 gedroogde ’trosjes’ foelie (of een theelepel gemalen foelie, maar is minder lekker!)
  • 1 duim verse gember, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 knolletjes verse kurkuma, in plakjes gesneden
  • 2-3 laurierbladen
  • 6 jeneverbessen
  • eetlepel zout
  • twee tenen knoflook en een kleine ui (allebei gepeld, niet gesneden)

Ik voeg alles toe aan mijn snelkookpan, zet de kip onder water, sluit het deksel hermetisch af en breng de inhoud aan de kook. Dan zet ik het vuur lager, maar wel zo dat de hoge druk behouden blijft, en laat de soep 45 minuten doorkoken. Daarna haal ik de kip eruit, laat die evt. even afkoelen, pel het vlees eraf, zet dat apart en doe alle botjes en resten terug in de pan. Ik kook de bouillon tot slot nog zo’n 20 minuten door, opnieuw onder druk gebracht.

De snelkookpan zorgt door zijn koken onder hoge druk voor een vermindering van de kooktijd tot 1/3 van de normale kooktijd. In een gewone pan vertaalt dat als volgt: breng alles aan de kook, schep het schuim eventueel af, zet dan het vuur laag en laat zo’n 2 uur doorpruttelen. Haal dan het vlees van de kip (laat eventueel de kip even buiten de pan afkoelen), doe alle resten terug in de pan en laat nog 45 minuten tot 1 uur doorkoken.

Tot slot zeef je alles en houd je een prachtige bouillon over. Voeg eventueel nog naar smaak zout en peper toe of wat tamari.

Ik eet deze kippensoep zelf graag met gekookte noedels en gestoomde groenten (bijv. wortel, pompoen, spinazie, courgette). Die maak ik apart van de soep klaar en doe dan alles direct in de kommen bij elkaar, de groenten, de noedels, de bouillon en wat van het apart gehouden vlees. Op die manier krijg je niet ultra gaar gekookte groentes en noedels, waar ik niet zo van houd. Voilà!

Bereidingstijd qua handelingen +/- 45 min. Totale kooktijd is, afhankelijk van je soort pan, tussen 1 en 3 uur. Je kunt ook een slowcooker gebruiken, die gebruikt heel weinig stroom, maar zoals de naam al doet vermoeden, kookt deze je voedsel heel zachtjes en langzaam. Kijk dan in de instructies bij je pan hoe lang je in jouw slowcooker vleesbouillon moet laten koken.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Dierenwelzijn, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, dood, duurzaam, kip, kippensoep, slachten, vegetarisch

Lees ook:

  1. Anneke – duurzame kippensoep
  2. Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip
  3. Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. (De andere) Dick zegt

    13 februari 2022 om 08:05

    Mooi recept. Ga ik eens uitproberen. Bij mij wordt het uitgekookte karkas nog volledig gebruikt. Dat gaat naar mijn eigen kippen (die eet ik niet op). Er blijft geen botje over.
    Het mooie van bouillon is dat je het goed kan invriezen. Zo gaat er niets verloren.

  2. G.J. Smeets zegt

    13 februari 2022 om 13:28

    Beste keukenprinses, goeie soep!
    Het is een detail en kwestie van smaak maar van de eetlepel koriander maak ik liever een halve eetlepel en vul het aan met een halve eetlepel venkelzaad. En die twee tenen knoflook mogen er van mij ook vier worden en dan bedoel ik niet pinkdik maar wijsvingerdik

    En dan is er de kip-en-ei vraag over vlees eten: wordt de schrikbarend grote vleesconsumptie veroorzaakt door de idioot lage vleesprijs? Of is die idiot vleesprijs het gevolg van massaproductie? Persoonlijk zie ik niet weet er mis is met af en toe een geslachte kip in de pan te leggen met de nadruk op af en toe. Veganisme riekt wat mij betreft naar ideologie. Mijn strategie als huiskok is het vegetarisch menu met af en toe een soepkip of een konijnenbout of een haring. Af en toe.

    Overigens een tip: elk kookproces is te reduceren tot 85° graden. Geen enkel voedsel heeft ziedend water van 100*C nodig. Zie de kookbijbel van chemicus en kookgek Harold McGee (kun je googlen).

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.