De campagne van de Chinese president Xi Jinping tegen religieuze symbolen, beoefenaars en taal in Tibet weerspiegelt de opkomst van een ‘communistische Taliban’ in het China van vandaag, zegt analist en columnist Vijay Kranti, die de recente vernieling van boeddhabeelden in de provincie Sichuan heeft vergeleken met de vernieling in 2001 van historische beelden in het Afghaanse Bamiyan.
In dat jaar vernielden de Taliban-heersers van Afghanistan twee historische en reusachtige 15e-eeuwse beelden van Boeddha in Bamiyan, wat tot schok en veroordeling uit de hele wereld leidde. Kranti stelt dat de Chinese autoriteiten in Tibet precies dezelfde Taliban-geest aan de dag leggen nu het idee van president Xi Jinping om ‘Tibetaans boeddhisme met een Chinees socialistisch karakter’ op te leggen, in Tibet aan kracht wint. In de afgelopen maand zijn alle scholen die door lokale Tibetaanse gemeenschappen en kloosters waren opgericht, in één klap op bevel van de regering neergehaald en gesloten.
Deze geïmproviseerde scholen werden gebruikt om Tibetaanse kinderen na de gewone schooluren Tibetaans taalonderricht te geven. Op bevel van Peking zijn alle Tibetaanse leerlingen nu verplicht onderwijs te volgen in het Chinees Mandarijn, het enige onderwijsmedium. Half december 2021 namen Chinese leiders in Drago, een district in Sichuan waar de Tibetanen de meerderheid vormen, het initiatief tot de sloop van een 99 meter hoog Boeddhabeeld en 45 grote gebedsmolens. Het beeld van de historische Boeddha en de kleurrijke gebedsmolens werden in oktober 2015 gebouwd door de lokale Tibetaanse gemeenschap tegen een kostprijs van ongeveer 40 miljoen Yuans.
Uit Tibet komen regelmatig berichten over de arrestatie van tientallen monniken en leken-Tibetanen die zich tegen deze vernieling verzetten. Tibet Watch, een in Dharamsala, India gevestigde mensenrechtengroep, zegt dat beide projecten voor het standbeeld van Drago werden uitgevoerd door de Tibetaanse gemeenschap na de formele goedkeuring van de lokale Chinese autoriteiten. Na het dramatische bezoek van president Xi Jinping aan Tibet in juli vorig jaar en zijn oproep aan de bestuurders en partijkaders in Tibet om een ‘Tibetaans boeddhisme met een Chinees socialistisch karakter’ in te voeren, verklaarden de autoriteiten echter dat de hoogte van de standbeelden buiten aanvaardbare grenzen lag. Zij hebben ook eerdere vergunningen voor de bouw geannuleerd en de sloop ervan bevolen.