Lobsang Thabke (37), een Tibetaanse boeddhistische monnik uit het Kirti-klooster in Sichuan, een deel van het oostelijk gebied van Tibet, is op 30 juli door een Chinese rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Waar de monnik momenteel is en waarvan hij is beschuldigd is onbekend, zeggen Tibetaanse bronnen tegen Radio Free Asia (RFA). Hij zou nog wel in leven zijn.

Thabke behaalde eerder aan een aan het klooster verbonden school voor de jeugd een diploma, de school werd in 2002 door de Chinese autoriteiten gesloten vanwege de relatie met het Kirti klooster.

Twee andere monniken uit Ngaba zijn ondertussen vermist geraakt nadat ze in hechtenis waren genomen door de Chinese politie. Lobsang Dorje (36) en ook een monnik in het Kirt klooster, werd rond augustus 2018 gearresteerd en zijn huidige verblijfplaats is onbekend. De monnik Thubpa (32), werd eind 2017 ‘s nachts door de Chinese politie uit het Trotsik-klooster in Ngaba meegenomen,. Ook zijn verblijfplaats is onbekend.

Thubpa was eerder gearresteerd voor het schreeuwen van politieke slogans en het verbranden van de Chinese vlag tijdens een periode van wijdverbreide protesten in 2008, en zijn vader Kalsang werd gearresteerd en gevangen gezet voor het schreeuwen van slogans op 16 maart 2011 tegen het Chinese bewind in Tibetaanse gebieden, zeggen bronnen.

Ngaba en het nabijgelegen Kirti-klooster zijn de afgelopen jaren het toneel geweest van herhaalde zelfverbrandingen en andere protesten van monniken, voormalige monniken en andere Tibetanen die opriepen tot Tibetaanse vrijheid en de terugkeer van de Tibetaanse spirituele leider in ballingschap, de Dalai Lama.

Als gevolg van de strenge beperkingen op de communicatie door de autoriteiten in de Tibetaanse gebieden van China, wordt het nieuws van protesten en arrestaties vaak vertraagd in het bereiken van buitenlandse nieuwskanalen en andere externe contacten.

Bron RFA.

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk