Documentaire van Jaap Verhoeven over hoe de ongekend populaire boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche van zijn voetstuk viel na beschuldigingen van seksueel misbruik en geweld door een aantal van zijn leerlingen.
In 2017 werd de boeddhistische wereld opgeschrikt door een open brief waarin Sogyal Rinpoche werd beschuldigd van fysieke, psychische en emotionele mishandeling en seksueel misbruik van studenten. De brief sloeg in als een bom. Wereldwijd zegden veel studenten hun vertrouwen en lidmaatschap op. Zijn boeddhistische gemeenschap viel uiteen in voor- en tegenstanders. Sogyal trad terug als leraar en vluchtte naar Thailand, waar hij in 2019 overleed.
In deze film horen we getuigenissen van slachtoffers over het stelselmatige misbruik van Sogyal. Hoe is het mogelijk dat er een cultuur ontstaat waarin het misbruik zo lang heeft kunnen voortbestaan? Wat heeft het voor hen persoonlijk betekend en hoe heeft het hun kijk op het boeddhisme beïnvloed? En hoe voorkomen we herhaling in de nabije toekomst? Sogyal is immers niet de eerste leraar in de boeddhistische traditie die zich schuldig maakt aan misbruik.
bolletje zegt
Het probleem is niet die Goeroe. Het probleem is dat mensen schapen zijn en hem dan op een voetstuk zetten. Vrij letterlijk. Waar ik dan misselijk van word. Misschien past dat bij de Aziatische cultuur. Kijk, het probleem met Sogyal was ( wat mij betreft ) niet dat hij graag dronk en vele vriendinnen had. Want ja, daar ga je zelf over. De heer heeft zo zijn privéleven. Het probleem is dat hij mensen pijn deed. Dát is het probleem. Maar, de mensen hebben hem wel die ruimte gegeven. De mensen hebben het ademruimte gegeven allemaal. Sogyal is slechts een uitwas van die cultuur van conformisme.
Henk Molenaar zegt
Mensen die bij geboorte door politiek al als heilig worden gezien is een vorm van ernstige corruptie (en mishandeling). Het draait alleen om macht en geld. Als deze mensen vervolgens zelf denken dat ze heilig zijn, en daardoor zich alles denken te kunnen permitteren dan heb je een groot probleem. Als je leerling wilt worden bij sommige saddhu’s in India, dan kijken ze eerst naar je buik. Als daar een bolling heeft plaats gevonden dan heb je geen discipline en derhalve niet geslaagd voor de test. Bolle geestelijken dus per definitie wantrouwen, zoals ook dhr. Lakar.