De 105 jaar oude zenmeester Joshu Sasaki wordt ervan beschuldigd gedurende meer dan vijftig jaar in de Verenigde Staten vrouwelijke studenten seksueel te hebben misbruikt. Dat zou onder meer gebeurd zijn tijdens privé sessies. Joshu Sasaki is bekend geworden als de leraar van de zanger en dichter Leonard Cohen, van wie de BOS-tv enige tijd geleden een documentaire uitzond.

De leraar zou volgens de beschuldigingen vrouwen tot in het begin van deze eeuw hebben betast en seksueel geïntimideerd. Afgelopen maand heeft een raad van seniorleraren uit Sasaki’s eigen school toegegeven dat de charismatische roshi zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag gedurende een lange tijd dat hij in de VS woont. In 1962 kwam de Japanse zenmonnik naar de USA waar hij in Los Angeles het Rinzai-ji Zen Center en in Mount Balda (Californië) het Mount Balda Zen Center stichtte. Maar hij gaf ook onderricht in andere zencentra in Amerika.

Mount Baldy Zen center CC

Mount Baldy Zen center CC

De beschuldigingen van seksueel misbruik door de roshi zongen al rond sinds de jaren zeventig. In 1997 stuurden leden van het Mount Balden Zen Center een brief met klachten naar de toen 90-jarige leraar, maar die had geen gevolgen. Pas toen van zijn escapades melding werd gemaakt op de website van Sweeping Zen in oktober vorig jaar, ging de bal aan het rollen. Met name Eshu Martin, een voormalige student van de roshi en monnik in het Rinzai-ji centrum, beschuldigde zijn voormalige leraar van het uit de weg gaan om te reageren op beschuldigingen van seksueel misbruik.

Martin: ‘De handelingen bestonden uit het voortdurend betasten van vrouwelijke studenten tijdens een op en gesprekken en tijdens zogenoemde theesessies en het inmengen met seksueel getinte raadgevingen in het huwelijk en relaties van zijn studenten.’ Mensen die de roshi of het centrum aanspraken op het gedrag van deze verdachte, werden uit het centrum gezet of gingen zelf gefrustreerd weg. Dat Joshu Roshi zijn wangedrag over een zo’n lange tijd kon voortzetten kwam door een groep van monniken en studenten die trouw aan hem bleven en de handelingen doodzwegen of bagatelliseerden.

Verschillende getuigen, geïnterviewd door the New York Times, zeggen dat ze door andere bewoners of studenten werden gemeden als ze melding maakten van het misbruik. Nikki Stubbs vertelde de verslaggever dat Sasaki tijdens privélessen haar bij de borsten pakte en dat zij zijn geslachtsdeel moest strelen. Zijn theorie was, zo vertelde het slachtoffer, dat een dergelijke lichamelijkheid bedoeld was om te testen hoe sterk haar ego was. Een ander slachtoffer zou zijn betast onder het motto ‘Ware liefde is jezelf weggeven.’

Bron Daily Mail 

Artikel Sweeping Zen ‘Seks met roshi’  

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Zen
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Stokoude roshi Joshu Sasaki verdacht van vijftig jaar seksueel misbruik

 1. Leraren, bisschoppen, ouders en onderwijzers, wie dan ook, hoe dan ook, macht corrumpeert!
  boeddhistische leraren, zelfbenoemd of door anderen erkend en aangewezen, het blijven beperkte mensen met zowel boeddha- als maranatuur.
  De illusie door volgelingen van de verering van welke leraar dan ook, inclusief de boeddha zelf, verduisterd onze blik op de werkelijkheid en verhinderd het ontwaken.
  Niets menselijks is boeddhisten vreemd.
  Het credo van boeddha: “Zoek na mijn dood geen nieuwe leraar, de dharma is jullie leraar”, krijgt zo een aktuele betekenis.

  Sjoerd