Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben een wet voorbereid waarin Chinese ambtenaren die zich bemoeien met de selectie van de opvolger van de huidige 14e Dalai Lama zware sancties kunnen worden opgelegd. Waaronder het bevriezen van tegoeden en het ontzeggen van toegang tot de Verenigde Staten. Het wetsvoorstel is onlangs door het Amerikaanse congres ingediend en beoogt steun te geven aan Tibetaans mensenrechtenorganisaties. De wet moet nog in de senaat worden behandeld.
In een verklaring van 16 september verwelkomde de in Washington gevestigde mensenrechtengroep International Campaign for Tibet (ICT) de voorgestelde wetgeving, waarbij ICT-voorzitter Matteo Mecacci de claim van Peking om zich te bemoeien met het selectieproces een onderdeel noemde van een lange-termijn strategie “om zijn heerschappij in Tibet te legitimeren en wereldwijd macht over boeddhistische beoefenaars te verkrijgen”. China heeft gedreigd zelf de opvolger van de Dalai Lama aan te stellen. ‘Dit wetsvoorstel is bestand tegen de vijandigheid en onderdrukking door Peking en bevestigt het universele recht van de Tibetaanse boeddhisten om hun religieuze leiders te selecteren en te vereren zonder inmenging van de overheid,’ aldus Mecacci.
De 14e Dalai Lama vluchtte in 1959 uit Tibet en verblijft sindsdien in ballingschap in India. Er zijn onzekerheden over zijn opvolging. De spirituele leider zegt al geruime tijd dat zijn opvolger niet per se in Tibet zal worden gevonden, ook een vrouw kan zijn en zal reïncarneren buiten controle van China om. China eist controle over de selectie, zeggend dat het proces aan de Chinese wet moet voldoen. De Tibetaanse traditie stelt dat oudere boeddhistische monniken en andere hooggeplaatste religieuze leraren na hun dood worden gereïncarneerd in het lichaam van een kind.
Peking heeft de afgelopen jaren getracht de identificatie van andere hoge Tibetaanse religieuze leiders te controleren, onder wie de Tibetaanse Panchen Lama, die in 1995 samen met zijn familie in hechtenis werd genomen, waarbij China vervolgens een eigen kandidaat heeft geïnstalleerd.
Ondertussen houden de Chinese autoriteiten de Tibetaanse regio nauwlettend in de gaten, beperken zij de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uitdrukking van hun etnische en religieuze identiteit, en onderwerpen zij de Tibetanen aan vervolging, marteling, gevangenneming en buitengerechtelijke executies.
kees moerbeek zegt
‘De Chinezen’ zijn sinds eeuwen betrokken bij de opvolging van de Dalai Lama. De reden hiervoor heeft een zeer, zeer lange geschiedenis. Weten de ‘volksvertegenwoordigers’ van de VS dit of hebben ze er geen boodschap aan? De opvolging van de Dalai Lama, de paus, de koning van Nederland en dergelijk wordt voortaan bepaald door de Amerikaanse volksvertegenwoordiging of anders volgt er een economische dwangmaatregelen? Als het hek dan toch van de dam is, gaan Rusland en China dit dan ook doen?
Feit is wel dat de huidige ‘communistische keizers’, maar bijvoorbeeld ook hun Tibetaans-boeddhistische Mongoolse voorgangers honderden jaren geleden niet zaten te wachten op maatschappelijke onrust. Kerk en staat maakten daarom afspraken, destijds was daar niets bijzonders aan. Ook in Europa gebeurde dit.
Ook gaan de Amerikaanse volksvertegenwoordigers voorbij aan de traumatische ervaringen van China en andere Aziatische landen met het westerse, vooral ook Amerikaanse, kolonialisme en Amerikaanse protestants-christelijke kerstening. De onder andere geopolitiek gemotiveerde kerstening van Aziatische landen door met name de VS gaat stug door. Overigens wordt op deze manier ook de Islam verspreid. Daarmee praat ik de opstelling van de Chinese leiders niet goed.
Ook proberen Amerikaanse volksvertegenwoordigers greep te krijgen op hoe wij in Europa omgaan met de vrijheid van godsdienst. Uit Leven als boeddhist in Frankrijk (2015): ‘Dit beleid van de Franse overheid kan geregeld rekenen op kritiek van de Congressional International Religious Freedom (IRF) Caucus in de Verenigde Staten. Sinds 2006 vraagt deze groep van zestig democratische en republikeinse congresleden aandacht voor godsdienstvervolging van gelovigen of niet-gelovigen. De IRF wil dat de Amerikaanse buitenlandse politiek meer aandacht besteedt aan godsdienstvrijheid.
In 2011 vroeg de organisatie in een brief aan de toenmalige Franse premier, François Fillon, om de ‘anti-sekte-politiek’ te heroverwegen, de Miviludes op te heffen en de financiële steun aan ‘anti-sekte’-organisaties te stoppen. Tussen de regels door is te lezen dat de IRF vindt dat de Franse overheid handelt in strijd met de eigen nationale en internationale afspraken over godsdienstvrijheid.’
Misschien geeft Leonard Cohen Roshi het voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=JsvRcZiFj8g