In de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar is van 21-23 juni de 11e algemene vergadering van de Aziatische Boeddhistische Conferentie voor Vrede (ABCP) gehouden. Afgevaardigden uit Mongolië, Cambodja, India, Nepal, Rusland, Zuid-Korea, Sri Lanka en Vietnam, en een Tibetaanse delegatie onder leiding van Thupten Ngodup, namen aan de conferentie deel.
De conferentie, getiteld “Boeddhistisch erfgoed en waarden in de 21ste eeuw”, markeerde de 50ste verjaardag van het ABCP, die voor het eerst bijeengeroepen werd in het kader van de ambitie van de Aziatische landen om hun cultureel erfgoed te bewaren door het verspreiden van de leer van de Boeddha en het waarderen van wijsheid en medeleven in het verzekeren van vrede.
Het evenement werd georganiseerd door het belangrijkste klooster van Mongolië, Gandan Tegchenling, opgericht in 1809 door de Gelugschool van het Vajrayana boeddhisme, en het institutionele en culturele centrum van het Mongoolse boeddhisme. De abt van het klooster, lama Gabju Choijamts Demberel, is de hoogste boeddhistische leider in het land.
De Dalai Lama zei in een videoboodschap dat de Sakya-traditie van het Tibetaans boeddhisme voor het eerst bekend werd in Mongolië in de tijd van Drogon Chogyal Phagpa (de vijfde leider van de Sakya school). Na de derde Dalai Lama verspreidde de traditie van Je Tsongkhapa zich door het hele land.
De Dalai Lama benadrukte dat er in de daaropvolgende eeuwen een groot aantal Mongoolse wetenschappers en volleerde meesters zijn ontstaan, waarbij hij opmerkte dat gedurende zijn eigen leven vele Mongolische scholieren en geshes in de drie kloosteruniversiteiten (Drepung, Gaden en Sera) opmerkelijke bijdragen hebben geleverd aan de Boeddhadharma. De Dalai Lama sprak zijn waardering uit voor het feit dat de ABCP vergadering in Mongolië werd gehouden, en spoorde de Mongolen aan om de boeddhistische filosofie te bestuderen, aangezien zelfs moderne westerse wetenschappers aandacht besteden aan de boeddhistische filosofie.
De Aziatische Boeddhistische Conferentie voor Vrede is een beweging van Aziatische boeddhisten die daarin hun oprechte aspiraties weerspiegelt om de idealen van vrede, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid te realiseren. Het doel is om de inspanningen van boeddhisten ter ondersteuning van de consolidatie van universele vrede, harmonie en samenwerking tussen de mensen in Azië bij elkaar te brengen.
De geschiedenis van de organisatie dateert uit 1968, toen drie boeddhistische monniken uit verschillende landen elkaar in Boerjatië ontmoetten om de staat van het boeddhisme in de regio te bespreken en de mogelijkheid te onderzoeken om een boeddhistische organisatie op te zetten.