Z.H. de  Dalai Lama, Nobel Peace Award winnaar in 1989 en  ‘Spirituele Leider’ van vele boeddhistische beoefenaars, heeft in zijn boek ‘Vrij van Religie’ niet de intentie het Tibetaans boeddhisme te promoten, maar gewoon onze innerlijke schoonheid. In zijn vorige boek ‘Ethics For The New Millennium’  baseerde hij  het ethische waardensysteem op religieuze principes. Nu, in ‘Vrij van Religie’ verdiept hij zijn visie op een niet-religieuze manier.

Hij signaleert dat religie niet meer gewaardeerd wordt in deze tijd en dat door de toenemende globalisering en de multiculturele samenlevingen we meer van elkaar onderling afhankelijker zijn geworden. Met zoveel traditionele, op zichzelf gerichte geloofssystemen zal een religie-gebaseerde benadering van ethiek nooit universeel kunnen worden.

Seculiere universele ethische waarden houdt wederzijdse tolerantie en respect voor gelovigen en niet-gelovigen in. Hiermee wil de Dalai Lama niet de waarde van een religie tegenspreken. De essentie van elke religie is een goed hart. Gehechtheid aan de eigen geloofstraditie kan de waarde van andere zienswijzen belemmeren.

Het is nu juist in dit wetenschappelijke tijdperk de uitdaging om onze kleingeestig eigenbelang te overstijgen.  Samen te ontdekken, hoe we onze goede hartskwaliteiten kunnen integreren en met elkaar harmonieus kunnen verbinden.  Liefde en compassie kan gezien worden als een Universele Religie.

Dit boek is van grote waarde  voor mensen in de gezondheidszorg,  onderwijs, bedrijfsleven, mensenrechten-, dieren- en milieuactivisten en voor elk mens die op wil staan en de handen uit de mouwen wil steken en deze 21-ste eeuw op een hoger plan wil plaatsen.

‘Life must be characterized by a sense of Universal Responsibility,
not only nation to nation and human to human,
but also human to other form of life’.
~ HH the Dalai Lama.

Empathie heeft een therapeutisch effect op mensen.

In verschillende onderzoeken, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Academic Medicine’, werd aangetoond dat empathie van artsen de lengte van het ziekbed van een patiënt kan verkorten. Ook worden patiënten enorm beïnvloed door de wijze waarop de arts zijn patiënt informeert omtrent een ernstige diagnose.

Geen aandacht schenken in de artsenopleiding  aan het belang van empathie, zou de grootste bedreiging voor de kwaliteit van de gezondheidszorg kunnen zijn. Er is gebleken dat  empathische gevoelens bij medisch opgeleiden afnamen in contact met patiënten.1

Ook voor  politici kan dit boek als leidraad fungeren en zo hun beleidstukken en actieplannen helpen baseren op werkelijk Innerlijke Kracht om onze maatschappij en de hele wereld veilig te kunnen stellen.

We hebben een wereld  gecreëerd naar ons beste weten en kunnen; de 20-ste eeuw van het Geweld.

Bepaalde kwaliteiten van het hart zijn afgeleerd  of verwaarloosd, waardoor we alleen maar uit zelfbehoud reageren met een vernietigend resultaat. Er ontbreekt iets fundamenteels aan de manier waarop wij de dingen aanpakken. Kunnen we hier samen niet iets aan gaan doen? Ja natuurlijk!

Inzicht- en gedragsverandering is de enige manier om te herstellen en vooruitgang te boeken. De wereld om ons heen is in feite onze spiegel en deze 21-ste eeuw kan de ‘Eeuw van de Dialoog’ worden. Met  universele innerlijke kernwaarden kunnen we een Universele Taal vinden en wereldproblemen in de goede richting ombuigen.

recensie boek Vrij van religie Dalai Lama door Bianca VisserIn zijn boek omarmt de Dalai Lama  ook wereldwijde vraagstukken als milieu, vrede en ontwapening, en onderwijs. Problemen over geld, diverse conflicten, corruptie, milieuproblemen, politiek negativisme etc. zijn het gevolg van het ontbreken van een ethisch waardensysteem. Met verdere institutionalisering door  nieuwe wetten en regeltjes, worden problemen niet opgelost. Wel door contact te maken met het goede in onszelf, onze aangeboren innerlijke natuur.

De Dalai lama benadrukt in zijn boek dat we ook een onderscheid moeten maken tussen kritiek op de religie zelf en kritiek op religieuze instituties.

De visie van de Dalai Lama over het begrip seculiere ethiek wordt in het boek uitgebreid uiteengezet. Evenals het verschil  tussen westerse psychologie en de klassieke boeddhistische psychologie.

Hij geeft ons diverse hints en laat een glimp van zijn persoonlijk leven zien. Mooie illustraties ter verduidelijking en anekdotes  geven het boek warmte en kleur.

Het gaat er niet om hoe je er zelf beter van wordt, maar hoe je de ander met iets van dienst kan zijn, waardoor je een beter mens wordt.

Je eigen zelf-transformatie is het grootste geschenk dat je aan de wereld kan schenken.

Tenslotte zijn we verbonden met elkaar. Nationalisme en egoïsme in negatieve vorm belemmert  de motivatie om de Universele Verantwoordelijkheid te voelen.

Een ‘jonge geest’ is, ongeacht leeftijd, flexibel, leergierig en in staat oude denkpatronen los te laten en te voeden met nieuwe perspectieven en oplossingen. Iedereen kan op z’n eigen manier een positieve bijdrage leveren aan een leefbare en harmonieuze  wereld als je motivatie zuiver en empathisch is. In het boek moedigt de Dalai Lama de lezer uit  een goed rolmodel te kiezen.

Tot de dag van vandaag is voor mij en vele anderen nog steeds de mensenrechtenactivist, Nobel Peace Award winnaar 1993 en ex-president van Zuid Afrika Nelson Mandela een bron van inspiratie- en kracht, hij is   authentiek  en staat voor zijn zaak.

Het uitgangspunt is simpel:  iedereen verlangt ernaar gelukkig te zijn en probeert pijn te vermijden. We willen dus veel plezier en weinig pijn. De Dalai Lama geeft in dit boek een ethiek aan van focussen op het innerlijke leven, de innerlijke geestelijke ontwikkeling van elke persoon.  Als we onze  kindertijd voorbij zijn,  kunnen we het contact met onze verfijnde gevoelens verliezen en cynisch in het leven komen te staan.  Verstorende emoties en moeilijke situaties heeft een diepe impact op ons. Daarin kan echter ook een spirituele bevrijding verborgen zitten.

Een beroemde uitspraak van Nelson Mandela:

‘As I walked out the door toward the gate that would lead to my freedom, I knew if I didn’t leave my bitterness and hatred behind, I’d still be in prison.’
~ Nelson Mandela

Kwellende gemoedstoestanden – kwellende emoties zoals woede, hebzucht, lust, egoïsme – vernietigen onze verstandhoudingen met anderen en maakt ons onvermijdelijke eenzamer, meer geïsoleerd, meer ongelukkig.

De Dalai Lama beschrijft in zijn boek in detail wat je hieraan kan doen, het tegengif om je te leiden naar gezonde gemoedstoestanden.

Bianca Visser voice for kindnessNa een tijdje  ga je de transformatiekracht van je acties beter herkennen en betere keuzes maken. De spirituele basisinstructies in het boek  leidt je naar de diepere lagen van emotionele heling. Het wordt helder beschreven en is gemakkelijk te volgen. Educatie van de geest en het hart is het meest krachtige wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen. De meditaties in het boek zijn geschikt voor iedereen, ongeacht of je een religie aanhangt of niet. De Dalai Lama geeft een aantal obstakels aan die een beginner tijdens de meditatiebeoefening kan tegenkomen en hints wat er je tegen kan doen.

Personal coaches, trainers en studenten die op één of andere manier zelfontwikkelingsopleidingen of –cursussen geven en volgen, kunnen dit boek gerust opnemen in hun programma en meenemen in hun ‘gereedschapskist’. Let wel, het is geen éénmalige les maar vraagt toewijding, en discipline die leidt tot routine…maar dat wist je al.

Use your voice for KINDNESS
Your ears for COMPASSION
Your hands for CHARITY
Your mind for TRUTH
And your heart for LOVE

Het allermooiste bewaren we voor het laatst.
Zie en hoor de wijsheid van de Dalai Lama gestoken in een nieuw jasje over Compassie & Universele verantwoordelijkheid in ‘ONE VOICE’:

One Voice

Uitgever Asoka Rotterdam.

ISBN nummer 9789056702953, gebonden, 208 pagina’s, vertaler Bert van Baar. Oorspronkelijke titel Beyond Religion.

  1. Bron: ‘Medische training-onderdrukt empathie bij artsen‘  []

Categorieën: Dalai Lama, Boekbespreking, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nieuw boek van Dalai Lama: ‘Vrij van Religie’

  1. Prachtig. Dank voor het attenderen en op smaak brengen met linkje en filmpje!