De Tibetaanse minister-president dr. Lobsang Sangay heeft op 26 september 2014 in Dharamsala officieel bekend gemaakt, dat ZH de Dalai Lama in 2016 de 34-ste Kalachakra initiatie weer in Bodhgaya, in Noord India zal geven, van 14 tot en met 25 januari.

kalachakra symboolDe Kalachakra is de hoogste initiatie die door de Dalai Lama persoonlijk wordt voltrokken. Het is in 2016 de vijfde keer dat dat in Bodh Gaya gebeurt,  eerdere initiaties  waren in 1974, 1985, 2003 en 2012.

Khora (ommegang) en mediteren

Khora (ommegang) en mediteren. Deze en omslagfoto copyright Bianca Visser.

De 33-ste Kalachakra 2014 initiatie en het daarbij behorend tiendaags onderricht werd dit jaar in Leh in Ladakh van 3 tot en met 13 juli gegeven aan 180.000 mensen. In juli wist men reeds dat de volgende Kalachakra in Bodhgaya zou zijn, maar de exacte data waren nog niet bekend.

In januari 2012 waren zo’n 200.000 mensen in Bodhgaya aanwezig voor de Kalachakra initiatie waaronder zo’n 8000-10.000 Tibetanen uit Tibet.

Gezien mijn ervaring met reserveringen van hotelkamers e.d. tijden de Kalachakra in 2011/2012 is het raadzaam zo vroeg mogelijk een accommodatie te boeken en rekening te houden met 2 tot 3 keer hogere verblijfskosten dan het normale tarief. Voor de Kalachakra in 2012 werd een paar jaren daarvoor gestart met het bouwen van nieuwe hotels, die niet in 2012  allemaal op tijd klaar waren. Nu inmiddels hopelijk wel.

Ook voor de komende initiatie wordt weer een grote mensenmassa verwacht, maar als je bijvoorbeeld een week eerder aankomt in Bodhgaya, heb je de gelegenheid alles op je gemak te bekijken, te beleven en te mediteren.

Mandela, foto 10, Dalai lama vertelt (2), Bianca Visser.Wanneer je een normale kamerprijs wil betalen kun je uitwijken naar de steden en dorpen in de omgeving, bijvoorbeeld Gaya. Houd dan wel rekening met het dagelijks op en neer reizen met een motorriksja over soms erg slechte wegen.

Het organisatiecomité van Ladakh stond commerciële publiekelijke activiteiten niet toe, daarom waren weinig stands te zien, behalve voor goede doelen.

We zijn benieuwd of straks in Bodhgaya hetzelfde zal gebeuren en commerciële doelen ook dan een doorn in het boeddhistische oog zullen zijn.

Dit is de nieuwe FB pagina ‘Kalachakra 2016 – Bodh Gaya’.

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk