De Dalai Lama bezoekt van tien tot en met dertien mei volgend jaar, op uitnodiging van de stichting ‘Bezoek Dalai Lama’, Nederland. Op zondag elf mei geeft hij een lezing over het thema onderwijs. Voorafgaand aan zijn bezoek woont de Dalai Lama festiviteiten in  Noorwegen bij, die te zijner ere worden gehouden, omdat het in 2014 vijfentwintig jaar geleden is dat de spiritueel leider de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt. In de stichting zijn alle scholen binnen het Tibetaans boeddhisme vertegenwoordigd.

Paula de Wys.

Paula de Wys.

Paula de Wys, voorzitter van de stichting, zegt dat de Dalai Lama graag naar Nederland komt. ‘Vanaf het begin van zijn ballingschap in India zijn organisaties hier betrokken geweest bij de gebeurtenissen in Tibet. Ook op politiek gebied. Hij kwam in 2009 voor de laatste keer naar Nederland en vanwege zijn enorme betekenis voor het boeddhisme en ook gezien zijn leeftijd vonden wij het wel weer tijd worden voor een bezoek. Gelukkig was hij het daar mee eens. De Dalai Lama heeft een druk leven en reist veel. Hij hecht erg veel waarde aan het volgen van onderwijs, boeddhistisch of niet. In zijn laatste boek ‘Vrij van religie’ schrijft hij daar over. Vandaar dat we dat thema in overleg ook hebben uitgekozen voor de teaching op elf mei.’

Reinier Tilanus

Reinier Tilanus

Een uitvoerend comité onder voorzitterschap van Reinier Tilanus is sinds drie weken bezig met het voorbereiden van het bezoek. Er zijn gesprekken gaande met verhuurders van locaties waar minstens tienduizend mensen in terecht kunnen, in 2009 woonden twaalfduizend belangstellenden een openbaar optreden van de Dalai Lama bij. De kosten van het bezoek worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van toegangskaarten. Het geld dat overblijft gaat naar een door de Dalai Lama aan te wijzen charitatief doel.

De stichting hoopt binnenkort met een eigen site in de lucht te komen, waar belangstellenden informatie over het bezoek kunnen inwinnen en kaarten kunnen kopen. Tot die tijd zijn  ontwikkelingen te lezen in het Boeddhistisch Dagblad.

recensie boek Vrij van religie Dalai Lama door Bianca VisserLees hier de recensie van Bianca Visser van het boek ‘Vrij van religie’.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Bezoek Dalai Lama 2014, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

24 reacties op Dalai Lama brengt begin mei 2014 driedaags bezoek aan Nederland

 1. nils visser schreef:

  Ben heel benieuwd, zou dit graag willen bijwonen.

 2. Anja Boom schreef:

  Geweldig!

 3. Marieke Oostenenk schreef:

  Ik wil er heel graag bij zijn. Zag hem voor het laatst in Antwerpen: zo inspirerend!

 4. Christine de Jong schreef:

  Jaaaa, dat is heel erg fijn, en goed voor dit land!!!

 5. Joop Romeijn schreef:

  Goed nieuws voor alle geïnteresseerden in het boeddhisme en alle beoefenaren ervan, met name die van het Tibetaans boeddhisme.
  Een belangrijk verschil met het vorige bezoek is ook dat de Dalai Lama niet langer de politiek leider van de Tibetanen (in ballingschap) is, dat is sinds zomer 2011 de verkozen Lobsang Sangay.
  De Dalai Lama kan nu komen als boeddhist en als spiritueel leider van de Tibetaanse boeddhisten. Voor ons als aanhangers van de scheiding van kerk en staat is dat wel zo zuiver.

 6. coco veeger schreef:

  looking forward!

  He IS ♡ & compassion

 7. Naisca schreef:

  Wil graag aanwezig zijn. Graag wil ik op de hoogte gehouden worden.

 8. Joop Romeijn schreef:

  Paula de Wys en Reinier Tilanus worden met name genoemd als organisatoren van dit gebeuren; daar zullen ze hun handen vol aan hebben in 2014. Ik wens ze sterkte.
  Ik wens eenieder een goed 2014 toe.

  De redactie heeft deze reactie bewerkt in die zin dat alle uitlatingen over het bestaan en functioneren van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) zijn geschrapt.
  Joop Hoek

 9. Mary schreef:

  geweldig, hier wil ik graag bij zijn.

 10. Peter Terpstra schreef:

  Zou hier graag meer van willen weten!
  Wie organiseert het, welke locatie en wat voor programma?

 11. Dinie Super schreef:

  zou indien mogelijk op de hoogte gehouden willen worden over bezoek Dalai Lama. Wil graag aanwezig zijn.

 12. Jan swagerman schreef:

  Blijf graag op de hoogte van bezoek daila lama. Groet ook aan Paula (met zoete herinneringen aan onze Kosmostijd)

 13. Jan Musho schreef:

  Keep me informed :) ! Het bezoek van de Dalai Lama wil ik zeker niet missen!

 14. Barbera schreef:

  Wat leuk. De lezing aangaande onderwijs zie ik met belangstelling tegemoet. Een leuke grappige toevalligheid: Mijn dochter wordt precies op 11 mei, de dag van de lezing, vier jaar en mag dan beginnen met het Nederlandse onderwijs.

 15. Pim van Zuylen schreef:

  Wat een prachtig nieuws: de Dalai Lama komt weer naar Nederland! Ik wil daar heel graag weer bij zijn. Nieuwsbrief?

 16. Helena van Hecke schreef:

  Het Boeddhisme heeft me geholpen om door een moeilijke tijd in mijn leven te komen. Ik heb boeddistiche plaatsen in India en Nepal bezocht en zou heel graag de Dalai Lama hier in Nederland willen ontmoeten, in zijn aanwezigheid te verblijven moet heel bijzonder zijn.

 17. Fransje Scheepers schreef:

  Geweldig,dat Dalai Lama naar Nederland komt. Ik wil er weer bij aanwezig zijn.In Antwerpen was het een zeer bijzondere ervaring die ik nog iedere dag met me mee draag.

 18. Anne schreef:

  Wel jammer dat het meer om de man dan om zijn boodschap lijkt te gaan.

 19. Henk Molenaar schreef:

  “alle uitlatingen over het bestaan en functioneren van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) zijn geschrapt.”
  Is de BUN in de BAN?

 20. Juan schreef:

  Citaat van Anne:
  “Wel jammer dat het meer om de man dan om zijn boodschap lijkt te gaan.”

  Je slaat de spijker op z’n kop. Althans, wat (vele) Tibetanen hier in China ook zeggen. Vooral dat wij (= Westerlingen) meer waarde aan de persoon Dalai Lama geven als aan de werkelijke boodschap.

  Het lijkt dat het Buddhism wat verliest en dat de nadruk steeds meer naar de Daila Lama gaat. Dit doordat de wereld steeds kleiner wordt (internet) en de macht van de media.

 21. Chiquira schreef:

  Jaaaaaa …… eindelijk dan …. hij staat al eewenlang op mijn Bucketlist …. and a wish is about to come true <3 Love it and look forward … Namaste

 22. Lydia schreef:

  Kijk ook voor meer informatie op de website in wording http://dalailama2014.nl

  Op deze website kunt u uw interesse in de publieke lezing en het boeddhistisch onderricht alvast kenbaar maken aan de Stichting Bezoek Z.H. Dalai Lama Nederland, zodat u als één van de eersten op de hoogte bent over het programma en de kaartverkoop.

 23. Sandra schreef:

  Op elf mei gaat het niet over educatie, dat is op 12 mei. 11 mei is publieke lezing over het boeddhisme.