Mayim is niet enkel met ‘moeilijke handjes’ in deze wereld gekomen. Haar problemen zijn meervoudig. Zij is spastisch en haar hersenen zijn niet volgroeid. Volgens de arts zal zij nooit in staat zijn te praten. Haar moeder Michelle en haar vader leggen zich niet neer bij de sombere en negatieve vooruitzichten van de arts
Boekbespreking – De onuitroeibaarheid van menselijke liefde
Ik las het boek ‘Voorouderpijn op plantage Goudmijn’ van Tirza Drisi. Deze roman speelt zich af in de negentiende eeuw in de (toenmalige) Nederlandse kolonie Suriname. Het verhaal vertelt de familiegeschiedenis van de schrijfster, een verhaal over haar voorouders tot zo’n vier generaties terug. Deze voorouders leefden als slaven op de toenmalige plantage Goudmijn.
Een hemel voor Theo
Een hemel voor Theo. Dit boek van kunstschilder/schrijver, Wouter Berns, is een vrolijke catechismus voor de ziel. Een spiritueel verhaal, wars van moralisme. Met een heerlijke onderlaag van humor, die nergens platvloers wordt.
Ik ben een aap
…
Waar ben je zwaluw
…
Golf en oceaan – mijmeringen over tijdelijkheid en oneindigheid
Een individuele golf is een tijdelijk verschijnsel van de oceaan. Als de individuele golf gelijk zou zijn aan de oceaan, is de oceaan een individuele golf. Als je een enkele golf ziet kun je natuurlijk in beeldspraak zeggen: ‘ik zie de oceaan’. Maar een golf blijft een golf en is nimmer gelijk aan de uitgestrektheid en veelvormigheid van de oceaan. Wel keert elke individuele golf terug naar haar oorsprong, de oceaan. Ze her-verbindt zich met het totaal van waaruit ze voortkomt: de oceaan.
Bommenterreur
Met versluierend taalgebruik (strijd voor vrijheid, strijd tegen terrorisme…) poogt de westerse geest zich te verzoenen met haar traditie van oorlogsvoering. De wrange werkelijkheid is dat met bommentapijten of met wat cynisch een fat man genoemd werd, niets ontziende terreur plaats vindt tegen burgerbevolkingen. Trompetten schallen daarbij liederen van superioriteit, blazen valse noten bij de […]
Liefde, verdriet en liefde
Een pittig boek, maar zeer leesbaar. Een boek dat ons meeneemt via een persoonlijke leerweg naar een verdiept zicht op wijsheid en op de ware aard van liefde.
Huilen om wat je vreugde schenkt
Natuurlijk is ons ego met de rationele, wetenschappelijke benadering van het menselijk verstand mee geëvolueerd. Het heeft van de psychologie geleerd dat het verstandig is emoties aandacht te geven, maar heeft daarbij een slimme truc bedacht: ‘ik moet er op zo’n wijze aandacht aan besteden dat ik het óf uit mijn systeem krijg, óf op zijn minst diep in mijn systeem opberg en verborgen houd’.
Nietigheid
…
Wouter ter Braake – Deze drie boeken gelezen
‘Het goede hart’. Kern van het boek zijn de beschouwingen van de Dalai Lama van vijf teksten uit het Nieuwe Testament. Zijn beschouwingen brengen een verdieping van het begrip van zowel Boeddhistische zienswijzen als een verdieping van de zienswijzen in deze bijbelteksten.
Wouter – Het gevecht om twee staten – from the river to the sea
Hannah Arendt waarschuwde in 1948 voor een ‘twee staten idee’: er zal dan om grondgebied gestreden blijven worden. Zij pleitte voor een binaire staat, waarin het Joodse en het Palestijnse volk samen het land zouden besturen.
De verwarring die oorlogsrecht heet
Verschillende politici waren er als de kippen bij onvoorwaardelijk partij te kiezen voor Israël. Nu, geconfronteerd met de volledige omvang van de staatsterreur van dit land tegenover de terreuroorlog van Hamas, doet men wat ‘water bij de wijn’ en roept verheven dat men zich wel aan ‘het oorlogsrecht’ moet houden.
Harten vol van haat
…
Zinvol ouder worden?
Het lichaam is sterfelijk. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Het lichaam is geen doel. Het kan geen doel zijn, want het sterft. Wel kunnen we het tijdelijke zijn zien als ervaringsweg, zoals vele religies en spirituele stromingen doen. Dat brengt de vraag ‘wat is de zin, de betekenis van ervaringen opdoen’?
Wouter – eigen schuld, dikke bult
Natuurlijk zal niemand vallen over infantiele uitingen van ene Mark Rutte, ware het een olijke buurman, altijd bereid tot een gezellig praatje en een joviale groet voor hij op de fiets stapt om even boodschappen te doen. We zouden echter massaal moeten huiveren en ons uiterst ongerust moeten maken omdat we het niet over een joviale buurman hebben, maar over een minister-president.
Spiritueel leren: een halszaak
Ik heb in dit leven het nodige op mijn hals gehaald. Het kind in mij maakte zich al jong verantwoordelijk voor de strijd tussen twee ouders en werd in de steek gelaten. Het kind voedde zich met schuldgevoel over de situatie in het ouderlijk huis. En in de eenzame reis door ‘de grote wereld’ werden het kind en zijn wanhoop niet gezien. Het kind werd verstoten en vernederd, zoals in de situatie van het diepongelukkige joch dat werd weggestuurd van de middelbare school.
Wouter – De helende kracht van verhalen
Sluiers van verdriet, boosheid, wrok vertroebelen het zicht op wie je werkelijk bent. Wanneer je over pijnlijke en/of traumatische ervaringen durft te vertellen, de pijn in de ogen durft te zien, komen er emoties los en kunnen er inzichten ontstaan die een herstellende werking hebben in de ziel. Door het vertellen van jouw levensverhaal ga je beter begrijpen wie je bent.
Tegenwoordigheid van geest
De collectieve geest van de westerse mens is in verwarring. Ideologieën, denkmodellen en spreadsheets lijken dominant in het denken en doen. Het zijn dekmantels voor hebzucht en macht.
Maar wie was jouw moeder dan?
Als kind heb je niet zo’n besef van soberheid zolang er genoeg te eten is, er kleren zijn en er een bed is om in te slapen. Maar als kind kun je lijden onder de situatie thuis.
Karma en de helende kracht van verhalen
Alles wat gedaan, gedacht of gezegd wordt heeft invloed op anderen (en komt bij jezelf terug). Kunnen wij ons karma en de gevolgen van onze daden beïnvloeden? Kunnen wij de gevolgen van onze gedachten, woorden en daden naar anderen achteraf beïnvloeden?
Het tuinpad van weleer
Wat valt te herkennen van de jeugdige gezichten die in die zesde klas verwachtingsvol naar de toekomst keken? Onze oude meester, nu zevenentachtig, voelt door zijn vitale uitstraling als één van ons.
Doelloosheid?
Wie of wat heeft een doel? Jij, de vogels, de schrijver van deze overpeinzing, een verhaal waaraan ik zonder doel begonnen ben?
Peter de wrede
De Rotterdamse groep ‘Dichters voor vrede’ organiseerde op 9 mei, in samenwerking met de SP Rotterdam, een protestbijeenkomst naar aanleiding van de Russische agressie in Oekraïne bij het beeld van tsaar Peter de Grote op de Westerkade.