De Rotterdamse uitgeverij Asoka bv, onder andere uitgever van BoeddhaMagazine,  is dinsdag door de rechtbank failliet verklaard. De  personeelsleden zijn ontslagen en de rechtbank heeft een curator aangesteld die het faillissement af moet handelen. Gerolf T’Hooft, die de uitgeverij in 1995 oprichtte, hoopt op een doorstart voor alle bedrijfsonderdelen die door het faillissement zijn getroffen; niet alleen Asoka maar ook uitgeverij Synthese en het grafisch bureau Boeken uit Rotterdam. Onder de gedupeerden zijn onder andere boekbinders, drukkers, auteurs en diverse rechthebbenden van de uitgeverij. Hoe groot de totale schuld is, is niet bekend.

Boeddha Magazine

Gerolf ‘t Hooft ‘doorstart’

Gerolf zegt in een reactie aan BD  dat voornamelijk externe factoren, zoals het faillissement van de boekengroothandel Libridis, de problemen eerder dit jaar met de Selexyz-keten  en de malaise in het boekenvak het bedrijf uiteindelijk de das om hebben gedaan. Banken wilden volgens hem niet helpen bij het realiseren van een gedeeltelijke schuldsanering. De uitgever noemt de situatie zeer onzeker. De ontslagen personeelsleden hebben recht op zes weken loondoorbetaling.

Gerolf: ‘We hebben veel tegenslag gehad , aan het meeste konden we zelf weinig doen. We hopen een doorstart te kunnen maken, maar zijn afhankelijk van de curator. Het is een afschuwelijke situatie, waar wij voor een groot deel part noch deel aan hebben. Onlangs zijn bij een inbraak al onze computers gestolen en kwamen we er recent achter dat meer dan 1,5 jaar onze site niet werd geindexeerd door Google, waardoor onze online-verkoop structureel terugliep. En we hebben al drie jaar te maken met een steeds verder krimpende boekenmarkt. Financieel was het niet meer vol te houden. Er restte ons niets anders dan het het faillissement aanvragen.’

Asoka is een op het gebied van onder meer het boeddhisme toonaangevende uitgeverij met een indrukwekkend fonds en bekende binnen-en buitenlandse auteurs. Het vier keer per jaar verschijnende Boeddha Magazine is een boeddhistisch magazine dat volgens Gerolf, door recente nieuwe impulsen, qua oplage duidelijk in de lift zat. Of het winternummer uitkomt, is nog de vraag.  Als de doorstart er komt is Gerolf in ieder geval van plan met het uitbrengen van het blad door te gaan. Boeddha Magazine is de opvolger van Vorm& Leegte en eerder het Kwartaalblad Boeddhisme, dat door de Stichting Vrienden van het Boeddhisme werd uitgegeven. Donateurs van de stichting ontvangen het magazine met korting.

Aan de activiteiten van Asoka was ogenschijnlijk niet te merken dat de uitgeverij in de problemen verkeerde. Ongeveer twee weken geleden bracht Asoka het boek Bloei! van Kees Klomp uit. Asoka is ook  uitgever van de Klassieke Teksbibliotheek, waarin onder andere vertalingen van de Pali-canon van Jan de Breet en Rob Janssen zijn verschenen. Volgens T’Hooft blijven de titels, ondanks de ontstane situatie, gewoon leverbaar, zowel in de boekhandel als online.

Zie ook doorstart

Update van het eerste bericht op 1 november 2012, 20.10 uur.

Tweede update 1 november 21.05 uur.

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

26 reacties op Uitgeverij Asoka failliet

 1. Michael Hoek schreef:

  Erg jammer dit te horen. De laatste twee delen van de Samyutta Nikaya zullen we zeker niet meer zien verschijnen?

 2. Ronald de Goede schreef:

  Zeer triest om te vernemen. Het zou een aderlating voor ons Nederlands Boeddhistisch ‘open veld’ van verspreiding van ‘wijsheid’ inhouden. Ik hoop van harte dat het lukt om een ‘doorstart’ te maken. Mocht er een financiële bijdrage gevraagd worden, sta ik in de voorste rij …

 3. Michael Hoek schreef:

  De titels van de Klassieke Tekstbibliotheek blijven leverbaar maar hoe zit het dan met de Samyutta Nikaya? Zou graag willen weten of deel 4 en 5 nog uitkomen.

  • Joop Romeijn schreef:

   @Michael
   Het is m.i. te vroeg dat te vragen.
   Ik heb wel een suggestie: de vertalers de Breet en Janssen zijn ongetwijfeld al ver met de delen 5 en 4. Misschien maken ze het toch wel af.
   Als Asoka ze niet uit kan geven lijkt het me mogelijk en billijk dat de SVB ze gratis op het net zet, als ebook of pdf.

 4. Erik Hoogcarspel schreef:

  Jammer, maar wie Kees Klomp gaat publiceren, maakt heel slecht karma. Verder wilde Gerolf geen paperbacks en e-boeken verkopen. Ik denk dat er in de bedrijfsvoering wel wat verbeterd kan worden en dan te bedenken dat hij nooit fatsoenlijke royalties heeft betaald.
  ———
  Toevoeging Paul van Buuren:
  Dit is de tweede keer dat je hier Kees Klomp persoonlijk tracht te beledigen, Erik. Hou op alsjeblieft.

  • Joop Romeijn schreef:

   ‘Slecht karma’? Ik zou zeggen: is wanhopig.
   Het percentage boeken dat echt over de Dharma ging bij Asoka was hoog maar was wel aan het dalen, met bv R.R.-achtige boeken.
   Jammer als het eindigt maar het aantal mensen dat serieus met het boeddhisme bezig is, is nu eenmaal laag; heel wat lager dan mensen die belang bij een hoog aantal hebben, beweerden.

  • Paul van Buuren schreef:

   Hallo Erik, niet op de man spelen. Mensen afkraken doe je maar ergens anders.

  • Kees Dullemond schreef:

   Erik! Terug op je kussen!

 5. kees klomp schreef:

  @erik
  wel eens van mededogen gehoord? ik wel. en omdat ik geleerd heb voor álle levende wezens mededogen te hebben, geldt dat zelfs voor jou. ondanks je verwerpelijke reactie waar het leedvermaak van af druipt. ga je schamen man! dat noemt zichzelf boeddhist.

  • yvonne schreef:

   @ kees, doe je nu niet hetzelfde?
   op mij komt het over dat het je raakt wat erik zegt en nu “terugslaat”. En er boven gaat staan als het ware door te zeggen dat jij -itt tot erik?- hebt geleerd voor alle levende wezens mededogen te hebben, zelfs voor hem..
   Zo vormen jullie hierin -in mijn ogen dan- een wederzijdse spiegel die hetzelfde terugkaatst, nl pijn, oordeel etc.
   I.p.v. au.

 6. kees klomp schreef:

  @paul
  fijn dat je @erik’s reactie hebt teruggezet. persoonlijk laat ik me nooit verleiden tot een reactie op een persoonlijke aanval – het zal me werkelijk een rotzorg zijn wat erik hoogkarspel van me denkt en vindt – maar dit gaat niet over mij, maar over asoka. ik vind dat asoka respect verdient voor hun werk, en mededogen voor hun benarde situatie. in plaats van een natrap.

 7. Kees Dullemond schreef:

  Nina en Gerolf en iedereen die bij Asoka betrokken is.

  Wat een afschuwelijk nieuws! Geen idee dat het water zo hoog aan de lippen stond. Tegelijkertijd twijfel ik er niet aan dat er een nieuwe lotus zal bloeien uit deze situatie. Ik wens jullie heel veel sterkte. Als ik iets kan doen ….

  met metta
  Kees Dullemond

 8. Henk Molenaar schreef:

  Jammer van zo’n moedige belangrijk initiatief :(

 9. H. Lufting schreef:

  Gerolf en Nina, Ik heb bij de boekpresentatie van boek Bloei! kort kennisgemaakt. Ikzelf heb in een zwart gat gezeten en kwam eruit door deze Haiku die spontaan in mij opkwam:
  Met lege handen
  Ik heb alleen mijzelf nog
  een kostbaar juweel

  En voor de boeddhisten onder ons die reageren op het faillisement draag ik dit – actuele – vers op van Kadam Geshe Langri Thangpa (1054-1123:
  “Ik zal mijn bewustzijnstroom onderzoeken in alle activiteiten
  en onmiddellijk wanner er verstorende emoties ontstaan
  die mijzelf en anderen in gevaar brengen,
  zal ik ze onder ogen zie en ze resoluut afwenden.”

  en ook:
  “als ik iemand zie met een slechte natuur,
  die beheerst wordt door sterke negativiteit en lijden,
  zal ik hem liefdevol koesteren
  als een moeilijk te vinden, kostbare schat.

 10. Rob Janssen schreef:

  De vertaling van deel 5 van de Samyutta-Nikaya is gereed. Er moeten alleen nog inleidingen geschreven worden en registers gemaakt. Publicatie is (was?) voor het voorjaar van 2013 gepland. Jan de Breet en ik hopen volgend jaar aan de vertaling van deel 4 te beginnen. Hoe te publiceren is nog de vraag.

  • Michael Hoek schreef:

   Zou erg jammer zijn om deze uitstekende vertaling van de Samyutta Nikaya niet af te maken. Als het niet meer lukt met Asoka moet er wel een andere uitgever te vinden zijn.

 11. Dorle Lommatzsch schreef:

  Wat een verdrietig nieuws! Gerolf, Dorine en alle anderen, die met liefde en passie het hedendaagse Boeddhisme een plek geven binnen Asoka, ik weet zeker dat deze ontwikkeling de kern van jullie werk nog helderder en kernachtiger aan het licht zal brengen. Een crisis is ook altijd een kans. En als ik iets kan doen, laat het me weten…
  Mega metta
  Dorle

 12. Ramo de Boer schreef:

  Voor Gerolf c.s.

  Een interessante mogelijkheid voor doorstart en verder is wellicht de eerste Boeddhistische crowdfunding in Nederland.
  Kijk hier maar eens http://bit.ly/XbbJvL

  En, uiteraard help en denk ik graag mee verder.
  Steunende groet, Ramo.

 13. Joop Romeijn schreef:

  Goed idee, Ramo
  Natuurlijk moet dan wel eerst Asoka losgekoppeld worden van Milinda
  Want we gaan eigenaar Lindeman niet financieren.
  Waarom horen we daar trouwens niets van?

 14. kees klomp schreef:

  ha die yvonne,
  dank voor de les! mijn oude punk-reflex werd even geactiveerd. ondertussen is de rust en het mededogen wedergekeerd :-)

 15. yvonne schreef:

  Het gehalte ouwe punkers is wel hoog hier ;-)! (zie Andrew Peers en ook ondergetekende bewoog zich hierin). Opeens een heel nieuwe invalshoek: wellicht interessant onderzoek naar significant verband tussen punk verleden (en oorzaken) en later boeddhistisch pad? ;-)
  Blij dat mijn tekst niet belerend was overgekomen, want dat was niet de intentie.
  hartelijke groet, yvonne

  • Frank Uyttebroeck schreef:

   Beste Yvonne,

   Het verband tussen (de vroege) punkbeweging en het boeddhistisch pad hoeft echt niet meer onderzocht te worden. Dat verband is zonneklaar:
   – de verscheurende ontevredenheid met een verstikkende status quo (maatschappij – innerlijk)
   – de energieke, gedreven zoektocht naar transformatie van die status quo (door muziek/protest – door beoefening/beleving)

   Vandaar ook dat de Boeddha zijn leer -en eenieder die de dharma volgt- ‘patisotagami’ noemt: ‘tegen de stroom in’.
   Een subversief pad van innerlijke (re)volutie.

   Heavy metta!
   Frank Uyttebroeck
   (dharma facilitator van ‘tegen de stroom in’)

 16. kees klomp schreef:

  yvonne,
  erg leuk idee. joop, gaat je journalisten-hart al harder kloppen :-) ?!

 17. Trees van Hennik schreef:

  Wat enorm jammer en ook erg om te horen. Het Magazine vind en vond ik fantastisch en inspirerend en met alle mensen die er werken werk ik heel goed samen.
  Als ik opdrachten weet , hoor verwijs ik graag naar deze professionals door!
  Ik wens allen heel veel sterkte!
  Trees

 18. Henco van der Weijden schreef:

  Nadat ik het nieuws hoorde heb ik een email gestuurd aan Gerolf waaruit hieronder een quote die ik hier graag openlijk wil delen:

  “Ik heb je leren kennen als een heel integer en mooi mens met zuivere idealen en heb veel waardering en respect voor de wijze waarop je Asoka hebt groot gemaakt. Jouw menselijke waarden zijn het fundament waarop Asoka verrees en ik ben ervan overtuigd dat deze in de toekomst vanuit jou zich weer zullen gaan manifesteren.”

  Ik heb enorm veel waardering voor ieders inzet om de Dharma te verspreiden en onder de aandacht te brengen. Laten we daarin ook vooral respect houden voor ieders wijze waarop hij of zij daar zelf invulling aan geeft, en elkaar ondersteunen. We hebben immers allemaal dezelfde intentie.

  Gerolf en Dorine heel veel dank voor jullie bezieling en inspanningen.