Tenzin Choeying (20), een jonge Tibetaanse student, heeft zichzelf vrijdag op het terrein van de Central University for Tibetan Studies in Varanasi, India, in brand gestoken. Hij is zwaargewond, zijn lichaam is voor zestig procent verbrand, in een ziekenhuis opgenomen.

Deze zelfverbranding is er een in een lange rij van Tibetanen die hem voorgingen. Meer dan honderdvijftig Tibetanen staken zichzelf sinds 2009 in brand in Tibet en in de Chinese gebieden waar veel Tibetanen wonen. Met hun daad eisen ze vrijheid in Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama naar zijn geboorteland op. De student overgoot zichzelf met kerosine. Verschillende studenten en Indiase medewerkers van de universiteit probeerden het vuur te blussen.

Het incident gebeurde op het moment dat Lobsang Sangay, premier van de Tibetaanse regering in ballingschap, een toespraak hield voor universiteitsstudenten, maar het protest was niet gekoppeld aan Sangay’s aanwezigheid op de campus, zei de student in het ziekenhuis

In een op 14 juli uitgebrachte verklaring van de in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie Free Tibet wordt de zelfverbranding van de student een bewijs genoemd van een diepgewortelde oppositie van Tibetanen tegen de voortdurende bezetting door China van hun land en de schending van mensenrechten.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk