• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Nieuws » Suiker uit groenteconserven gehaald, ook reductie zout

Suiker uit groenteconserven gehaald, ook reductie zout

26 juni 2017 door de redactie

Conservenproducenten en supermarkten hebben vandaag bekend gemaakt te stoppen met het toevoegen van suiker aan zomergroenteconserven. Ook zal een zoutreductie plaats vinden. Aan 56% van de producten in de supermarkt is suiker toegevoegd.

foodwatch juicht de stap toe: ‘Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten – is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie.’ Uit onderzoek van foodwatch afgelopen december bleek dat aan bijna de helft (46%) van de groenteconserven suiker wordt toegevoegd. Daarnaast bleek vorige maand uit onderzoek van foodwatch dat de afgesproken zoutreductie in groenteconserven door een aanzienlijk deel van de fabrikanten niet werd gehaald.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zag zich genoodzaakt tot rectificatie van dit eerder geclaimde succes. In december erkende minister Schippers al dat de voedingsindustrie nog teveel suiker, vet en zout toevoegt aan haar producten. De door de voedingsindustrie genomen reductiestappen ten aanzien van het suiker-, vet- en zoutgehalte zijn ‘matig ambitieus’, stelde de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De afspraken van de groenteconservensector maken onderdeel uit van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling waarin de voedingsindustrie heeft beloofd het gehalte aan suiker, (verzadigd) vet en zout in voedingsproducten te reduceren. De resultaten van deze zelfregulering zijn tot dusverre erg teleurstellend. Zo constateerde het RIVM in april dat er enige zoutreductie is behaald, vetgehalten amper zijn gedaald en suikergehalten gelijk zijn gebleven. Ook minister Schippers, die het akkoord sloot en jarenlang positief bleef over de afspraken, uitte afgelopen december aan de Tweede Kamer haar teleurstelling en eiste ‘stevige vervolgstappen’ van de voedingsindustrie.

foodwatch is kritisch over de zelfregulering: “De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Er is urgent een actief voedselbeleid nodig. Wekelijks krijgen 1.200 mensen in Nederland de diagnose suikerziekte (diabetes type 2), meer dan 4 miljoen mensen slikken bloeddrukverlagers, en een miljoen mensen cholesterolverlagers.” Wereldwijd sterven er meer mensen door slechte voeding dan door drugs, tabak, alcohol, en onveilige seks tezamen.

Directeur-generaal Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie zei hierover: Het is geen enkel land gelukt om de obesitasepidemie in alle leeftijdsgroepen tot stilstand te brengen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.’

Reductie suiker en zout in groenteconserven

Uit onderzoek van foodwatch afgelopen december bleek dat aan bijna de helft van de groenteconserven suiker wordt toegevoegd. In een enkel geval bevatte een dagelijkse portie groente (250 gram) zelfs twaalf suikerklontjes. Aan de betreffende rodekool met appel was meer suiker toegevoegd dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als maximum voor de gehele dag aanbeveelt. De conservensector belooft nu vanaf uiterlijk volgende zomer aan de zomergroenten geen suiker meer toe te voegen. De sector spreekt over een vermindering in suikerconsumptie van 438.000 kilo suiker (onder 7-69 jarigen). Ook voor de wintergroenten wordt een suikerreductie beloofd. De exacte plannen hiervoor zullen in het najaar bekend worden gemaakt.

Afgelopen maand rectificeerde het ministerie van VWS op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling nog het succes rond de eerdere afspraken rondom zoutreductie in groenteconserven. De rectificatie volgde op de constatering van foodwatch dat een aanzienlijk deel van de conserven meer zout bevatte dan jaren gelden al afgesproken was. In de huidige nieuwe afspraken wordt een aanvullende zoutreductie beloofd van 15% tot 25%.

Bron foodwatch. Foto’s Pixabay.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: Gezondheid, Misbruik, Nieuws, Politiek, Voedsel Tags: conserven, Foodwatch, reductie, suiker, voeding, zout

Lees ook:

  1. foodwatch – gezonde claims en toch lage gezondheidsscores
  2. Foodwatch: ‘Puur & eerlijk bij AH helemaal niet zo gezond’
  3. foodwatch – ‘Stop kindermarketing Coca-Cola in Efteling’
  4. Kinderen en volwassenen en de ‘suikermaxdag’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 mei 2022 - 22 mei 2022
    The work that reconnects -Het werk dat weer verbindt
  • 23 mei 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 23 mei 2022
    Discovering Buddhism taster / refresh evenings
  • 24 mei 2022
    Boeddhisme en meditatie
  • 25 mei 2022
    Meditatiegroep Bloemendaal
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Baas over eigen karma

Kees Moerbeek - 22 mei 2022

Het individu is de enige die de volledige controle heeft over zijn daden, ongeacht de druk die anderen op hem kunnen uitoefenen. Een onheilzame handeling onder grote druk uitgevoerd, heeft echter een ander karmisch effect dan een vrijwillige onheilzame handeling.

Boekbespreking- De lach van de Boeddha. Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie

Erik Hoogcarspel - 21 mei 2022

Vandepitte gooit zijn lezers al snel in het diepe met zijn uiteenzetting over de leegte. Hij geeft daarbij een eigen interpretatie, die enigszins afwijkt van de boeddhistische teksten.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Boekbespreking – Een leven als ‘man of letters’. Biografie van David Hume.

Erik Hoogcarspel - 1 mei 2022

De rede kan ons tot overtuigingen leiden of laten twijfelen, maar alleen gevoelens zetten ons volgens Hume aan tot daden. Hume onderscheidt primaire indrukken en secondaire. Gevoelens zijn secondaire indrukken, want ze zijn als het ware een reactie op primaire indrukken, zoals pijn of genot.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Baas over eigen karma
  • Guy – Kijk. Zie. Observeer.
  • Hengstdijk – Retraitecentrum Metta Vihara viert tiende verjaardag
  • Speciaal gezant VS voor Tibetaanse zaken ontmoet Nepalese premier
  • Den Haag – Mensenrechtenfilmfestival in Nederland

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens