Leden van het Hooggerechtshof in Bangladesh willen opheldering van het ministerie van Binnenlandse Zaken en plaatselijke autoriteiten over het waarom zij niet in staat zijn gebleken boeddhistische gemeenschappen in onder andere Ramu te beschermen tegen aanvallen van boze moslims. Afgelopen weekeinde werden minstens tien boeddhistische tempels in brand gestoken.

Zeker duizend mensen verlieten hun dorpen en sloegen op de vlucht, minstens veertig huizen werden vernield en winkels geplunderd nadat een man van boeddhistische komaf een foto van een brandende Koran, het heilige boek voor moslims, op Facebook had gezet. De rechters willen binnen een week antwoord hebben op hun vraag. Een lokale politiechef is inmiddels ontslagen. Vluchtelingen die hun huis zijn kwijtgeraakt zijn ondergebracht in tentenkampen.

De 25-jarige man die een opname van de brandende Koran op Facebook zou hebben gezet, ontkent dat hij dat eigenhandig heeft gedaan. Anderen zouden die foto hebben getagd en aan zijn site gekoppeld. Hij voelt zich niet verantwoordelijk voor het geweld. In het betreffende gebied is het momenteel rustig. Er zijn geen nieuwe gewelddadigheden gemeld in Ramu, dat gelegen is in het district Cox Bazar. Autoriteiten hebben wel maatregelen genomen om twee vluchtelingenkampen, waar Rohingya moslims wonen, tegen aanvallers te beschermen. Dorpelingen beschuldigen hen ervan zich aan het geweld tegen boeddhisten schuldig te hebben gemaakt.

Bron: Buitenlandse persbureaus.

Categorieën: Nieuws
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk