Wereldwijd zullen Tibetaanse supportgroepen op woensdag 19 oktober acties tegen de Chinese overheid organiseren wegens de gedeeltelijke vernietiging van de boeddhistische academie Larung Gar in Oost-Tibet. China wil het aantal studenten drastisch verminderen en sloopt hun onderkomens op het terrein. De vreedzame demonstraties zijn erop gericht om een halt toe te roepen aan de sloop van de gebouwen en de verwijdering van de studenten.

De wereldberoemde academie is een van de pijlers onder het Tibetaans boeddhisme. Free Tibet, de Britse mensenrechtenorganisatie in Londen, heeft een eerste locatie bekend gemaakt waar gedemonstreerd zal worden. Het is de Chinese ambassade in Londen. Andere protesten zullen op die dag plaatsvinden in Frankrijk, de VS en Duitsland. Er zijn geen gegevens bekend gemaakt over eventuele demonstraties in Nederland en België. Op Facebook publiceert Free Tibet nadere locaties.

Deze week ontving Free Tibet meer details over de sloop van de academie en het verwijderen van studenten. Op gelekt materiaal is te zien hoe monniken en nonnen in bussen worden geladen en weggevoerd. Velen van hen zijn duidelijk overstuur en huilen. Tenminste vijfduizend studenten en anderen worden uit hun woningen verwijderd, waarna hun onderkomens worden gesloopt. Free Tibet zegt dat onder druk van China de autoriteiten van Larung Gar tweeduizend nonnen heeft gevraagd het terrein vrijwillig te verlaten.

Het is de bedoeling van de Chinese autoriteiten om met de sloop van de huizen van de academie in Sertar, Kardze, Oost-Tibet, het aantal monniken en nonnen met vijfduizend te verminderen. De huidige bevolking is ten minste 10.000.  De laatste ronde van verhuizingen en sloop zijn gepland tegen eind oktober. Tot nu toe zijn tenminste tweeduizend woningen verwoest.

Bron Free Tibet. Foto Free Tibet.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk