De Dalai Lama heeft gisteren in een video op You Tube opgeroepen tot actie om de klimaatverandering tot stilstand te brengen. Hij deed dat als onderdeel van een onlangs door de Tibetaanse regering in ballingschap gedane steunbetuiging voor een krachtige en effectieve overeenkomst op de VN-conferentie over klimaatverandering, in Parijs in december dit jaar.
‘Er is geen andere planeet waar we ons naartoe verplaatsen kunnen, dit is ons enige thuis. Het is geen politieke of religieuze kwestie, maar gaat uiteindelijk over de overleving van de mensheid,’ zei de Dalai Lama, die al jaren een uitgesproken pleitbezorger is voor het milieu. Deze zomer prees hij de pauselijke encycliek over klimaatverandering.
Religieuze oproepen tot actie inzake klimaatverandering zijn toegenomen in de afgelopen jaren — en zijn afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Twee maanden voordat de encycliek uitgevaardigd werd, stelden honderd katholieke en evangelische leiders in een paginagrote advertentie in Politico Magazine dat er een morele plicht is voor overheden om actie te ondernemen. Islamitische leiders verklaarden in augustus dat besturen van moskeeën moeten inspelen op de noodzaak om de opwarming van de aarde te beteugelen.
De Dalai Lama video is een steun in de rug van de door de Tibetaanse regering gestarte Tibet Climate Action voor het dak van de wereld, zoals Tibet ook wel genoemd wordt. De campagne is bedoeld om de internationale gemeenschap en de wereldleiders in Parijs te laten weten dat het Tibetaans Plateau van belang is voor de milieu-gerelateerde gezondheid van de planeet.
Vorig jaar stelden de onderzoekers vast dat gletsjers op het Tibetaanse Plateau vrijwel worden geminimaliseerd door de opwarming van de aarde. In de regio van de Himalaya zijn gletsjers al met 21 procent gekrompen in de afgelopen drie decennia. Meer dan een miljard mensen zijn afhankelijk van water dat uit de bergen in Tibet afkomstig is, zei de Dalai Lama. ‘De prognoses en ernstige bezorgdheid over de toekomst van het Tibetaans milieu zijn niet alleen van belang voor mensen uit dat gebied, maar voor een groot aantal mensen op deze planeet,’ zei de spiritueel leider.
Het Tibetaanse Plateau is de derde grootste leverancier van gletsjers en ’s werelds grootste bron van vers water. De regio kampt met een temperatuurstijging die driemaal groter is dan het mondiale gemiddelde, zo meldt de regering in ballingschap.
Kay zegt
De wereld is van iedereen, maar van niemand in het byzonder zou ik willen zeggen. De wereld is niet van een vervuilende industrie, boeren die intensieve land en veehouderij uitoefenen, niet van de geldnajagende beurshandelaren, van de hebzuchtige burgers,politici e.d. Er valt nog veel te doen voor er een balans in ons bestaan komt.