China heeft de Britse regering gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de mensenrechten in dat land. De boodschap komt enkele dagen voor het bezoek dat de Chinese president Xi Jinping aan het Verenigd Koninkrijk brengt. De Chinese ambassadeur in Groot-Brittannië, Liu Xiaoming, wees erop dat de goede betrekkingen tussen beide landen in het geding komen als het VK zich bemoeit met, wat China noemt, interne aangelegenheden.

Liu’s opmerkingen komen na drie jaar van inspanningen van Downing Street ter verbetering van de betrekkingen met Peking. In 2012 bereikten die een nieuw dieptepunt toen premier David Cameron in Londen een ontmoeting had met de Dalai Lama. Britse zakenlui zijn enthousiast over het bezoek van de Chinese president en zien grote kansen om te investeren in China, vooral in de infrastructuur, energie en bancaire sectoren.

Jeremy Corbyn, de nieuwe socialistische leider in het VK, heeft gezworen om het schenden van mensenrechten als een serieus probleem te zien en eventueel een door de Britse regering aangeboden staatsbanket door koningin Elizabeth II en de Prins van Wales, een vriend van de Dalai Lama, te boycotten. Amnesty International UK en Free Tibet groepen zullen naar verwachting demonstraties houden in Londen tijdens het bezoek van Xi Jinping. Volgens Amnesty International zijn ten minste 245 advocaten en activisten in China het doelwit van een “ongekende landelijke campagne gedurende de laatste 100 dagen”  en ten minste dertig zijn spoorloos of zitten nog in hechtenis.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu