Varamitra heeft vandaag tijdens de zogenoemde Prinsjesdagviering in de Grote Kerk in Den Haag namens de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) een korte tekst uitgesproken. Het thema was dit jaar: Samen- van eiland naar wij-land. Varamitra werd muzikaal ondersteund- hij ondersteunde verbaal Mette Seidel, celliste, die de Cello Suite nr. 5 – Sarabande van Johann Sebastian Bach (1685-1750) ten gehore bracht.

Varamitra las driemaal een stuk tekst voor van Ryokan, de tweede en derde keer met een ‘twist’. Hij ging daarmee expliciet in op situatie van de vluchtelingen die naar Europa komen om hier veilig te zijn en een toekomst te hebben.

“Oh, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was,
om alle lijdende mensen te omsluiten
in deze vergankelijke wereld.”

“Oh, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was,
om alle vreemdelingen te omsluiten
in deze vergankelijke wereld.”

“Oh, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was,
om alle gelukzoekers te omsluiten
in deze vergankelijke wereld.”

De minimalistische voordracht en vooral ook het bijzonder mooie spel van Mette raakten de aanwezigen. Weinig woorden komen vaak krachtiger binnen dan een lang verhaal.

Het hoofdreferaat werd gehouden door ds. Karin ten Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland. Voorts waren er teksten, koorzang, andere muziek en dans, van hindoes, moslims, joden, humanisten, christenen, baha’is en Brahma Kumaris.

Leden van het parlement, van de regering, het gemeentebestuur van Den Haag en de Raad van State waren vertegenwoordigd op de bijeenkomst. De Prinsjesdagviering is de grootste interreligieuze bijeenkomst van Nederland.

Elk jaar zijn vertegenwoordigers van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) en de boeddhistische gemeenschap bij de viering aanwezig. Dit jaar was dat Varamitra, verbonden aan het boeddhistisch centrum Haaglanden, die namens de BUN het woord voerde.

 

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Oh, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was, om alle lijdende mensen te omsluiten…’

  1. Marlous Lazal schreef:

    Varamitra komt in de Nachtgast van de BOS van 22 op 23 september om 0’00 op Radio 5, uitgebreid praten over zijn bijdrage aan de Prinsjesdagviering. http://www.bosrtv.nl/radio/de-nachtgast-boeddhistisch-leraar-varamitra