In de uitzending van De Nachtgast van de boeddhistische radio praat Marlous Lazal dinsdagnacht met boeddhistisch leraar Varamitra (1953) die een groot pleitbezorger is van een altruïstisch of geëngageerd boeddhisme. Daartoe roept hij boeddhisten op om ‘van hun kussen te komen’ en uit te reiken naar de ander. Hoe hij dat in de toekomst graag vorm zou geven vertelt hij aan Lazal.

Varamitra, hoofd bgv.

Varamitra.

Van huis uit is Varamitra organisatieconsulent. Sinds 1987 is hij in Amerika en Europa opgeleid in boeddhisme en meditatie. Naast zijn werk voor het Boeddhistisch Centrum Haaglanden werkt Varamitra als hoofd boeddhistische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook maakt hij deel uit van het interreligieuze platform In Vrijheid Verbonden en is daarom elk jaar betrokken bij de Prinsjesdagviering , een interreligieus moment van bezinning bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

Dit jaar koos Varamitra voor zijn bijdrage een gedicht van zendichter Ryokan waarmee hij een oproep deed voor een ruimhartige benadering bij de opvang van vluchtelingen in ons land.

“O, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was,
om alle lijdende mensen te omsluiten
in deze vergankelijke wereld.”

Varamitra was van 2007 tot 2009 voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland. Verder maakt hij deel uit van het interreligieuze platform In Vrijheid Verbonden en is hij elk jaar betrokken bij de Prinsjesdagviering, een interreligieus moment van bezinning bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

Bron BOS, uitzending dinsdag 22 september om 24:00 op Radio 5.

 

 

 

Categorieën: BOS-tv en radio, Achtergronden, Media
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk