Chinese veiligheidstroepen hebben volgens bronnen het vuur geopend op meer dan duizend Tibetanen die gisteren in Sichuan, Nyagchuka, bijeen waren gekomen om te rouwen over de dood van Tenzin Delek (65), een gerespecteerde en invloedrijke boeddhistische monnik. De monnik stierf zondag in een Chinese gevangenis, hij zat een levenslange gevangenisstraf uit na veroordeeld te zijn wegens terreurdaden en opruiing.

Tenzin Delek

Tenzin Delek

De Chinese veiligheidstroepen vuurden op een gegeven moment schoten af om de demonstranten te verspreiden, meldt Radio Free Asia op basis van Tibetaanse bronnen in de regio en in ballingschap. Er zijn geen meldingen van gewonden. De troepen gebruikten ook traangas. Militairen zijn ingezet om het gebied van de buitenwereld af te snijden en reizen is beperkt toegestaan.

De monnik stierf op nu nog onverklaarbare wijze. Tenzin Delek werd in 2002 tot de doodstraf veroordeeld, maar zijn straf werd later omgezet in gevangenisstraf. Een assistent, Lobsang Dondrub,  werd bijna onmiddellijk geëxecuteerd. Er bestaat grote twijfel over de eerlijkheid van het proces.

Twee van Tenzin Delek rinpoche’s zusters reisden twee weken geleden naar Sichuan om hun broer in de gevangenis te bezoeken, maar die pogingen werden door de autoriteiten geblokkeerd. Zondagmiddag hoorden ze dat de monnik was overleden. Familieleden kregen slechts een keer de gelegenheid hun familielid in de gevangenis te bezoeken, in november 2013. Toen vertoonde hij al tekenen van een slechte gezondheid.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk