De vice-gouverneur en politiechef van Tawu regio in Oost-Tibet, Gong Jiasheng, een etnische Tibetaan, heeft een groep Tibetanen, die van hem de vrijlating eisten van aangehouden Tibetanen, uitgedaagd zichzelf in brand te steken. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten zelfs wel de benzine kon leveren. Zo meldt de mensenrechtenorganisatie Free Tibet..

In de ontmoeting met Gong eisten de demonstranten de vrijlating van andere Tibetanen die worden vastgehouden na de zelfverbranding van Tenzin Gyatso, eind mei dit jaar. Gyatso stak zichzelf in brand uit protest tegen de onderdrukking van de viering van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama, afgelopen maandag.

‘Tibetanen doen vaak verslag dat recht en rechtvaardigheid onder China’s heerschappij arbitrair zijn’, zegt Eleanor Byrne-Rosengren, directeur van Free Tibet, in een verklaring. ‘Op een eenvoudig, menselijke niveau zijn de opmerkingen van deze communistische partij schandelijk en hardvochtig.’

Brandende Tibetaan, foto ICT

Zelfverbranding Tibet, foto ICT

Byrne-Rosengren zei dat, terwijl China in de staatsmedia de verwijdering van vijftien ambtenaren in de Tibetaanse autonome regio begin dit jaar aankondigde, er ook verschillende aan de macht blijven  die niet het best de belangen van het volk vertegenwoordigen. ‘Ze handelen ook haaks op zowel Chinese wet als het officiële beleid door niet alleen de zelfverbranders maar ook hun families en gemeenschappen te straffen voor hun protesten.  Gong Jiasheng lijkt vrij om te zeggen wat hij wil. Dit geeft de grote leugen aan over een zogenaamd gelukkig Tibet dat China zo graag de wereld in helpt en toont aan dat de rechtsstaat een fictie voor de Tibetanen is.’

Zelfverbranding is uitgegroeid tot een gemeenschappelijk protest onder wanhopige Tibetanen die het als de enige manier zien om internationale aandacht voor de onderdrukking en de marginalisering van hun volk te krijgen. De Chinese overheid beschuldigt de Dalai Lama, verbannen sinds 1959, van het stimuleren van separatisten en zelfverbrandingen.

Bron BNN

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk