In een nieuwe golf van verzet tegen het Chinese bewind in Tibetaanse gebieden, hebben twee jonge Tibetanen zich in Ngaba in de provincie Sichuan, op 9 december -volgens Tibet Times op 12 december- in brand gestoken. Volgens de mensenrechtenorganisatie Free Tibet gaat het om Gendun Gyatso en Choekyi Gyatso, allebei 16.

Na hun daad hebben de Chinese autoriteiten de informatiestroom van en naar het gebied geblokkeerd. De recente zelfverbrandingen volgen op die van 4 november en acht december van twee andere jonge Tibetanen, Dopo en Drugkho. Free Tibet zegt dat Gendun en Choekyi werden meegenomen naar aparte ziekenhuizen in Barkham en Khyungchu en dat een van de twee is gestorven aan zijn brandwonden.

De nieuwssite Phayul voor Tibetaanse ballingen citeerde ondertussen aan de hand van recente verslagen dat Choekyi Gyatso in feite Drugkho was, die zichzelf in brand had gestoken op 8 december en wiens protest al op grote schaal was gemeld. Volgens Radio Free Asia (RFA) is een andere jonge Tibetaanse monnik (16) gearresteerd en door de politie mishandeld na een solo protest in Ngaba op 10 december.

Ngaba en het nabijgelegen Kirti-klooster zijn het toneel geweest van herhaalde zelfverbrandingen en andere protesten in de afgelopen jaren door monniken, voormalige monniken en andere Tibetanen die oproepen tot vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama naar zijn thuisland. Voordat de verbrandingen op 9 dec. plaatsvonden, waren er 155 zelfverbrandingen door Tibetanen sinds de golf van vurige protesten tegen bijna 70 jaar Chinese overheersing van hun vaderland in 2009 begon. Hiervan vonden er 42 plaats in Ngaba.

Bronnen Free Tibet/RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk