Met de zelfverbranding van de jonge Tibetaan Dopo (23), vorige week zondag, is het aantal zelfverbrandingen van Tibetanen die in China leven sinds 2009 op een totaal van 154 gekomen. Bronnen melden aan Radio Free Asia (RFA) dat Dopo zich in Ngaba, in de Chinese provincie Sichuan in brand stak uit protest tegen de onderdrukking door China van de Tibetaanse bevolking. Onbekend is wat er met het lichaam van de jonge Tibetaan is gebeurd nadat hij stierf en hoe de nabestaanden hebben gereageerd.

In 2009 begon een golf van zelfverbrandingen van Tibetanen tegen de bezetting en overheersing door China van Tibet. Bronnen melden dat veel slachtoffers om vrijheid voor het Tibetaanse volk en de terugkeer van de verbannen spirituele leider de Dalai Lama riepen. De dood van Dopo is het is het 41e geval van zelfverbranding in Ngaba tot nu toe, en volgt op de zelfverbranding op 7 maart 2018 van de inwoner van Ngaba en vader van twee kinderen Tsekho Tukchak.

Ngaba en het nabijgelegen Kirti-klooster zijn de afgelopen jaren het toneel geweest van zelfverbrandingen en andere protesten door monniken, voormalige monniken en andere Tibetanen die oproepen tot Tibetaanse vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk